Hlavní obsah

Rodičovskou půjde čerpat rychleji, rozhodla vláda

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Rodiče budou moci dříve nastoupit do práce a vyčerpat rodičovský příspěvek ve výši 220 tisíc korun rychleji. Návrh novely o státní sociální podpoře, který s tím počítá, ve středu schválila vláda. Novinkám to sdělila ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD), jejíž resort návrh připravil.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová

Článek

„Zavádíme možnost vyčerpat rodičovský příspěvek rychleji, umožníme tak dřívější návrat rodičů do práce,“ uvedl šéf kabinetu Bohuslav Sobotka (ČSSD).

„Návrh pomůže maminkám, které jsou ve vyšší příjmové kategorii a chtějí nebo se musí vracet do práce dřív. Umožňujeme jim vyčerpat tu celkovou částku ve výši 220 tisíc korun v kratším čase,“ přiblížila návrh Marksová.

Změna spočívá v tom, že rodiče se budou moci rozhodnout, v jaké výši a po jakou dobu budou čerpat rodičovský příspěvek. Horní hranice čerpání dávky je nyní 11 500 korun měsíčně. Ta bude zrušena a rodiče budou moci měsíčně čerpat až 32 640 korun, což je nejvyšší možná peněžitá pomoc v mateřství. V tom případě budou moci celkovou částku ve výši 220 tisíc korun vybrat už během šesti měsíců.

ANO se bálo zneužívání dávek

Pro návrh zvedli ruku všichni z koalice. Ještě ráno se ale proti stavělo hnutí ANO, které mělo obavy ze zneužívání dávek.

„Souhlasili bychom s tím, aby to umožnilo nastoupit matkám dříve do práce. Bojíme se ale, jaké jsou pojistky proti zneužití, že by byl příspěvek vyčerpán rychleji a že by pak osoba začala čerpat sociální dávky a mělo by to dopad do rozpočtu,“ nastínil názor hnutí ANO ministr životního prostředí Richard Brabec.

Marksová ale jeho obavy vyvrátila. Řekla, že podezírá část hnutí ANO, že neví, jak mechanismus funguje. „Ti nejchudší lidé, u kterých je ta obava, ti nečerpají žádnou peněžitou pomoc v mateřství. U nich to vůbec nepřichází v úvahu. Je to určeno těm, kteří mají nějaké příjmy,“ vysvětlovala ještě před jednáním vlády.

Související témata:

Foto: Petr Horník, Právo

Michaela Marksová

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr životního prostředí Richard Brabec

Ministerstvo práce počítá s účinností novely od ledna 2017. Změnu však ještě musí schválit parlament a podepsat prezident.

Výběr článků

Načítám