Hlavní obsah

Válková: Chování ANO je na mě moc dramatické

Právo, Karolina Brožová

Exministryně spravedlnosti a poslankyně za ANO Helena Válková, která v říjnových volbách kandiduje do Senátu, nesouhlasí s postupem, který v řešení vládní krize zvolily špičky ANO. Rozhovor Právu poskytla ještě před večerním zasedáním předsednictva ANO.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Poslankyně a bývalá ministryně spravedlnosti Helena Válková

Článek

Jedno z vašich hesel, se kterými kandidujete do Senátu, je „dvakrát měř, jednou řež“. Andrej Babiš pohrozil, že hnutí ANO kvůli reorganizaci policie vypoví koaliční smlouvu. Jak to hodnotíte?

Bylo by dobré být i tady uvážlivý. Současná vláda se může prezentovat úspěšnými výsledky. Z mého pohledu není krize tak závažná, aby kvůli tomu musela padnout vláda. Možná nedohlédnu tak daleko jako někteří jiní. Ale přece odchod jednoho, byť dobrého policisty a jeho týmu nemůže ohrozit antikorupční aktivity.

Je třeba se vyvarovat emotivních výroků. Možné jen vypovědět smlouvu a přitom zůstat ve vládě je, ale jak to pak bude vypadat? Každý si bude dělat, co bude chtít. Bude to špatné pro parlament, pro občany. Nikdo nebude vědět, co vláda znamená, za čím směřuje. Když nebude platit koaliční smlouva, jak budeme hledat většinu pro zákony? To se budou spojovat ad hoc?

Jestliže chci zůstat ve vládě, tak je riskantní vypovědět smlouvu.

Je to sice strategicky dobře zaměřené, ale není to propracované. Je to nedodělek.
o koncepci reformy policie

Odchod z vlády by byl velká škoda. Doufám, že hnutí ANO, i když se obává o vyšetřování těch nejzávažnějších kauz, prokáže diplomatickou dovednost. Řekněme, že je to určitý nástroj, který používá a který je na mě moc dramatický. Nejsem ten typ, také nejsem ve vládě. Já mám radši práci, která je trošku klidnější.

Nebudu to kritizovat, ale je to hodně těžký kalibr a mrzí mě to. Doufám, že situace mi dá za pravdu a vláda bude ve vládnutí pokračovat a najde se kompromis.

Co říkáte na koncepci, kterou představil policejní prezident Tomáš Tuhý?

V té koncepci, kterou jsem měla k dispozici a kterou jsem kritizovala na výboru pro bezpečnost, jsem viděla, že je to sice strategicky dobře zaměřené, ale není to propracované. Je to nedodělek.

K dokonalé koncepci to má daleko. Brala jsem to jako strategickou koncepci.

Stačilo by tedy dokument dopracovat a účinnost reorganizace odložit?

Nejde o čas, jestli to bude za týden nebo za měsíc. Jde o obsah, co v té koncepci za měsíc bude. Pokud tam budou rozpracované vztahy nadřízenosti a podřízenosti v policii, jestli i státní zástupci, kteří dozorují nejzávažnější korupční kauzy, řeknou, že v koncepci vidí, koho budou řídit, tak to může platit třeba za 14 dní.

Pokud si s tím ale nebudou vědět rady, tak je lepší, aby se to odložilo třeba o dva měsíce. Bylo by lepší, kdybychom se i my, poslanci ve výboru pro bezpečnost, měli možnost seznámit. Samozřejmě že nikdy s tím nebude stoprocentní souhlas, hlavní odpovědnost za to nese ministr vnitra a policejní prezident.

ČSSD tvrdí, že do reformy policie nemají politici co mluvit, že je to věcí výhradně policejního prezidenta a ministra vnitra.

Právě proto, že si tato vláda dala za cíl, že sníží korupční rizika, tak se to netýká jen jedné politické strany, ale celé koalice. Když vznikne podezření, že by se ohrozily protikorupční cíle, tak je to problém celé vlády.

Nesouhlasím s ČSSD, že je to jen v kompetenci policie. Je to jen odpovědnost policie. Chce to rozum. Já si myslím, že to musíme moudře, uvážlivě, zodpovědně posoudit a uvědomit si, že dáváme v sázku osud vládnutí v této zemi.

Máme migrační krizi, je dobré mít nějaký stabilní ostrůvek. Neměli bychom hrát žabomyší války. Chce to rozum z obou stran, z ČSSD i hnutí ANO.

Související téma

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministryně spravedlnosti Helena Válková na tiskové konferenci

Reklama

Výběr článků

Načítám