Hlavní obsah

ANO zatím koaliční smlouvu nevypoví, chce restart koalice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš chce, aby koalice vyjednala novou koaliční smlouvu. Řekl, že strana tu stávající zatím nevypoví, protože nechce páchat Sarajevský atentát. Narážel na to, že premiér Bohuslav Sobotka je nyní na návštěvě Číny. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) podle Babiše smlouvu porušil tím, že podepsal reorganizaci policie. Sobotka v reakci na to řekl, že postoj ANO je racionální, o další spolupráci chce jednat po svém návratu z Číny.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Ministr financí Andrej Babiš na tiskové konferenci

Článek

”Jsem v šoku, jakým způsobem ministr Chovanec porušil koaliční smlouvu,” řekl Babiš.

Podle něj jsou v hnutí hlasy, že by se smlouva měla vypovědět. Připomněl, že novou podobu smlouvy by chtěl proto, že v té stávající neexistuje žádný mechanismus, jak se stavět k tomu, když smlouvu někdo poruší. Žádný konkrétní návrh ale nemá.

Dohodovací řízení je v koaliční smlouvě stanoveno jako řešení otázek, na nichž se strany nedohodnou. ANO tvrdí, že právě to, že Chovanec nepočkal, jak řízení dopadne, je porušením smlouvy.

 „Chovanec je arogantní”

Chovanec se podle Babiše ukázal jako arogantní politik. „Ukázal, že s partnery se nevyjednává,” řekl Babiš. Zopakoval, že rozprášil jediný útvar, který v této zemi bojoval s korupcí jen proto, že mu „Šlachta (předseda Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu) odmítal hlásit, jaké kauzy vyšetřuje.

Předseda ANO připomněl, že ve středu dopoledne během schůzky v rámci dohodovacího řízení požádali on a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek Sobotku, aby byl podpis odložen. Sobotka jim prý řekl, že se uvidí příští středu a budou pokračovat v diskuzi. Proto prý Babiš nechápe, jak je možné, že Chovanec tvrdí, že Sobotka byl s podpisem reorganizace seznámen.

Sobotka: postoj ANO je racionální

Premiér Sobotka v reakci na Babišova slova řekl, že jeho strana má zájem na pokračování koalice. „I když se naše názory na organizační změny v policii v posledních dnech výrazně lišily a poznamenalo to fungování koalice, ČSSD by viděla jako chybu, kdybychom zahodili vládní model, který naší zemi přinesl dva a pul roku stability,” uvedl Sobotka.

Jeho strana prý koaliční smlouvu revidovat nepotřebuje, nebrání se ale mluvit s partnery o jejím zpřesnění či doplnění. „Pokládám za racionální rozhodnutí ANO nevypovědět koaliční smlouvu a jednat o dalším fungovaní koalice,” dodal Sobotka.

Premiér je nyní na návštěvě Číny a vrací se příští úterý. Odcestovalo s ním i několik ministrů. Strany o dalším směřování koalice budou jednat příští středu ráno.

Předseda KDU-ČSL Bělobrádek v České televizi uvedl, že Babišův postoj smlouvu nevypovídat a vyčkat návratu premiéra považuje za rozumný.

Smlouvu vypovíme, z vlády neodejdeme

ANO už během dne avizovalo, že pokud ministr vnitra Milan Chovanec reorganizaci podepíše, pravděpodobně vypoví koaliční smlouvu. Následně ale Babiš vysvětlil, že by to neznamenalo odchod z vlády.

Řekl, že ANO by se i přes vypovězení koaliční smlouvou dál řídilo. „Budeme koaliční smlouvu dodržovat, ale na druhou stranu se budeme chovat jako pan Chovanec,” uvedl Babiš. [celá zpráva]

Anketa

Chcete, aby koalice pokračovala v současném složení?
ano
15,3 %
ne
84,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 6366 čtenářů.

Související témata

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Ministr vnitra Milan Chovanec

Reklama

Výběr článků

Načítám