Hlavní obsah

Jestli Chovanec podepíše reorganizaci, ANO vypoví koaliční smlouvu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Pokud ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) podepíše reorganizaci policie, vypoví hnutí ANO koaliční smlouvu. Po ranním jednání koalice, která se sešla k dohodovacímu řízení, to ve středu dopoledne uvedl vicepremiér a šéf lidovců Pavel Bělobrádek. Vicepremiér Andrej Babiš (ANO) již před jednáním pohrozil odchodem z vlády. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) prý na Babišovo varování uvedl, že vypovězení koaliční smlouvy musí být předáno v písemné formě.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš

Článek

Reforma policie není podle Babiše záležitostí pouze vnitra. „Jestli bude ČSSD takhle přistupovat ke koaliční smlouvě, tak zvážíme, jestli ji nevypovíme,“ řekl vicepremiér novinářům před začátkem jednání.

ANO vadí, že ČSSD a policejní prezident Tomáš Tuhý chystanou reformu policie nekonzultovali. „Na Bezpečnostní radě státu padly jasné argumenty, že reorganizace není připravena,“ uvedl Babiš.

Bělobrádek: Podpis reformy by měli zvážit

„Bylo by rozumné, aby pan premiér a ministr vnitra podpis reformy ještě zvážili,” řekl Bělobrádek. Podle něj je nad připravovanou reformou policie řada otazníků.

„Nejsem přesvědčen, že je reorganizace dobře připravena,” řekl.

Jeho stranický kolega a ministr zemědělství Marian Jurečka se domnívá, že by měl Chovanec reorganizaci podepsat s odloženým datem účinnosti.

Marksová: Je to v kompetenci policie a vnitra

Místopředsedkyně ČSSD a ministryně práce Michaela Marksová před jednáním řekla, že reorganizace policie je plně v rukou policejního prezidenta a ministra vnitra.

„Od policistů bych především očekávala, že budou respektovat své nadřízené,” řekla Marksová.

Na úterním večerním zasedání Bezpečnostní rady státu se politici a vedení policie a žalobců dohodli na měsíčním odkladu plánované reorganizace, aby bylo možné vypořádat připomínky. Podle ANO je to ale v určených termínech nemožné. Chovanec by podle něj neměl reformu podepisovat.

„Jestli je koaliční smlouva cár papíru, který nemusíme plnit, tak proč to podepisovat. Samozřejmě by měl počkat,“ řekl Babiš.

Jednání o rozpočtu to prý neovlivní

Napjaté vztahy v koalici neovlivní středeční jednání o rozpočtu, myslí si Babiš. „Ty vztahy jsou takové, jaké jsou,“ řekl.

„Nevidím důvod, proč by reorganizace měla ovlivnit jednání o rozpočtu,” uvedla Marksová.

Věcnou debatu očekává při středečním jednání o financích na příští rok i ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL), novinářům mimo jiné řekl, že koalice je pevná a vydrží do voleb v příštím roce.

Nejdiskutovanější částí reformy je záměr policejního vedení, aby se protikorupční útvar a Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) sloučily v Národní centrále boje proti organizovanému zločinu. ANO plán kritizuje jako nepřipravený a vedený snahou odstranit šéfa ÚOOZ Roberta Šlachtu, který v pátek rezignoval a oznámil odchod do civilu. Chovanec uváděl, že nemá důvod reformu nepodepsat a stěžoval si na její politizaci. Reformu chtěl podepsat už po schůzce bezpečnostní rady. Večer však podle vicepremiéra za lidovce Pavla Bělobrádka přislíbil, že tak neučiní.

Anketa

Mělo by podle vás hnutí ANO odejít z vlády?
Ano
78,7 %
Ne
21,3 %
Celkem hlasovalo 5795 čtenářů.

Související témata:

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr vnitra Milan Chovanec při rozhovoru pro deník Právo.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda KDU-ČSL a místopředseda vlády Pavel Bělobrádek

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zemědělství Marian Jurečka

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL)

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám