Hlavní obsah

Koaliční přestřelka pokračuje: Chovanec si z nás dělá blázny, řekl Babiš

– Praha
Novinky, zpe, dan

Přestřelka v koalici kvůli reorganizaci policie pokračuje. Šéf státní kasy Andrej Babiš (ANO) doufá, že ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) reorganizaci policie nepodepíše po jednání Bezpečnostní rady státu (BRS), tedy ještě před středečním jednáním koalice. Podle Babiše by to bylo flagrantní porušení koaliční smlouvy.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Ministr financí Andrej Babiš

Článek

Babiš nechtěl spekulovat, co by se stalo, kdyby Chovanec v úterý reorganizaci stvrdil svým podpisem. „Nechci spekulovat, doufám, že to neudělá. Neumím si představit, že by Chovanec vstoupil do historie jako ministr, který zlikvidoval elitní protimafiánský útvar,“ prohlásil Babiš.

Šéf resortu vnitra by měl podle něj počkat do středečního dohadovacího jednání, kterého se budou účastnit lídři koaličních stran. „Jinak by Chovanec řekl, že to jednání šéfů koaličních stran je zbytečné. Flagrantně by porušil koaliční smlouvu a řekl by, že koaliční smlouvu nepotřebujeme,“ komentoval ministr financí. Chovanec už dříve řekl, že nevidí důvod, proč by neměl změny schválit.

Ministr financí Chovancovi znovu vyčetl, že chystaná reforma policie proběhla „na tajňačku“. Připomněl také materiál o rozvoji policie ČR, který vloni v říjnu schválila Bezpečnostní rada státu a letos v lednu ho posvětila vláda.

Je neuvěřitelné, že Chovanec zapomněl, že má schválenou koncepci, a teď přichází s něčím jiným v utajení
Andrej Babiš (ANO), vicepremiér a ministr financí

„V materiálu je významným způsobem posílen Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ). Neobsahuje jakoukoliv zmínku o slučování útvarů (podle nové koncepce se mají sloučit právě protimafiánský s protikorupčním útvarem - pozn. red.). Je neuvěřitelné, že Chovanec zapomněl, že má schválenou koncepci, a teď přichází s něčím jiným v utajení. Před deseti dny popíral změny. Dělá si z nás srandu a dělá si z nás blázny,“ zlobil se Babiš.

Lídrovi ANO také vadí, že premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) nepřizval na středeční večerní jednání BRS odcházejícího šéfa ÚOOZ Roberta Šlachtu. Podle Babiše je Šlachtova účast zásadní. Předseda vlády ale v úterý ráno řekl, že nehodlá ANO ustupovat. [celá zpráva]

Související témata:

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD)

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka

Foto: Igor Šefr, ČTK

Pavel Zeman

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta

Se Šlachtou se před jednáním BRS sešel lidovecký předseda a vicepremiér Pavel Bělobrádek. Chtěl si podle svých slov udělat ucelenější obrázek o situaci. „Znám jeho stanovisko na celou situaci, což považuji za velmi cenné, stejně jako u stanoviska Pavla Zemana (nejvyšší státní zástupce). Jistě mi to po BRS umožní udělat si na celou věc názor z odstupu,“ napsal Bělobrádek Právu v SMS.

Výběr článků

Načítám