Hlavní obsah

ČSSD nehodlá ANO ustoupit, řekl Sobotka. Šlachtu na Bezpečnostní radu nepozval

Právo, kab
Aktualizováno

Nepadly argumenty, které by zpochybnily připravenost reorganizace policie, prohlásil v úterý ráno premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Doufá, že večerní jednání Bezpečnostní rady státu (BRS) situaci v koalici zklidní. Hnutí ANO však soc. dem. ustupovat nechce. Na jednání premiér nepozval odcházejícího šéfa ÚOOZ Roberta Šlachtu, jehož účast požadoval ministr financí Andrej Babiš (ANO). Ten se jednání rovněž zúčastní.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka (vpravo) s ministrem vnitra Milanem Chovancem

Článek

„Já jsem svolal jednání BRS na základě žádosti policejního prezidenta. Má na svém programu jediný bod a to je otázka připravované reorganizace části Policie ČR. Pokud jde o účast na tomto jednání, vycházel jsem z žádostí ministrů, kteří jsou kompetentní v této věci –vycházel jsem z toho, jaké účastníky navrhovali a požadovali ministr vnitra a ministr spravedlnosti,“ uvedl Sobotka.

„Jak prozatím tu diskusi sleduji, tak se v ní prozatím neobjevily argumenty, které by podle mého zpochybnily návrh tak, jak byl ze strany policejního prezidenta a ministerstva vnitra připraven,“ dodal premiér.

Účast Šlachty prý není nutná

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) doufá, že po jednání BRS přestanou koaliční partneři reorganizaci policie kritizovat.

„Budu se dnes snažit přesvědčit naše koaliční partnery, že nechat nezávislého policejního prezidenta chodit si do stranických sekretariátů schvalovat svou koncepci je naprostý precedens, nevhodný i pro ně. Já doufám, že je přesvědčím,” řekl Právu. BRS zasedne večer.

Účast Šlachty na jednání rady není podle ministra nutná. „Pan Šlachta je v hierarchii policie až čtvrtý, důležité je, že bude na jednání BRS policejní prezident,” řekl Právu a ČTK Chovanec.

Foto: Petr Horník, Právo

Ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Robert Šlachta

„Policii ČR řídí nezávislý policejní prezident. Nezávislý na ministru vnitra, nezávislý na ministrovi financí. Který policista tomu nerozumí, že policii řídí nezávislý prezident, nemá ve sboru co dělat,“ poznamenal směrem ke Šlachtovi.

Proti reorganizaci policie vystupují státní zástupci a hnutí ANO. Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) prohlásil, že pokud k reorganizaci dojde, rezignuje na svůj post ve vládě. O odchodu z koalice hovořil i Babiš. Prezident Miloš Zeman však prý v pondělí na schůzce v Lánech rezignaci ministrům ANO nedoporučil. [celá zpráva]

O svolání BRS požádal policejní prezident
O svolání Bezpečnostní rady státu minulý týden v pátek požádal policejní prezident Tomáš Tuhý. Důvodem bylo oznámení vrchního státního zastupitelství v Olomouci, že hodlá vyslechnout vedení policie kvůli možnosti, že reorganizace měla vést k odstranění šéfa Útvaru pro boj s organizovaným zločinem (ÚOOZ) Roberta Šlachty. Tuhý to označil za pokus a snahu „jednoho orgánu výkonné moci účelově ovlivnit nezávislé rozhodování jiného orgánu státní moci”.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám