Hlavní obsah

Odchod Británie z EU by potěšil Rusko, míní experti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Případný odchod Velké Británie z EU by potěšil Rusko, protože by oslabil postavení evropské osmadvacítky. Takzvaný brexit by rozkolísaným evropským společenstvím mohl otřást, podnítit odchody dalších států, a být tak začátkem konce evropského bloku. Shodli se na tom politoložka Lenka Rovná a bývalý diplomat Petr Kolář. Britové o setrvání, nebo vystoupení z EU rozhodnou 23. června.

Foto: Stefan Wermuth, Reuters

Odznak příznivců odchodu Británie z EU

Článek

„Je jisté, že vítězem brexitu by bylo putinovské Rusko. Oslabená EU, zmítaná vnitřními rozpory a nejistotou – co víc si mohou v Kremlu přát,” uvedl Kolář, který v minulosti působil jako český velvyslanec v USA a Rusku.

Podle Rovné by navíc oslabila i samotná Británie. „Žádná velká země v Evropě nemůže bez EU hrát důležitou roli. Právě její role v EU, a tím i působení EU jako celku, jí dává sílu,” napsala ČTK politoložka, která je prorektorkou pro evropskou problematiku na katedře západoevropských studií Fakulty sociálních věd UK.

Oba oslovení experti jsou skeptičtí i k tomu, do jaké míry bude výsledek britského referenda nezvratný. „Nezvratná je akorát smrt. Slepovaný hrnec už ale nikdy nebude takový jako před rozbitím,” konstatoval Kolář.

Podle Rovné by těsné odmítnutí členství v Unii ještě nemuselo znamenat vystoupení, ale například snahu o vyjednání dalších britských výjimek. „Patrně však by znamenalo zemětřesení v Konzervativní straně a výměnu jejího předsedy, a tím i předsedy vlády," uvedla Rovná.

Vlna nacionalismu

Podle politoložky by proces vystoupení z evropského bloku pravděpodobně nastartoval „vlnu nového nacionalismu v Evropě s možnými katastrofickými následky, které Evropa tak dobře z dějin zná”. Kolář se domnívá, že brexit, který bývalý diplomat označuje jako krok do neznáma, rovněž může vyvolat vlnu obdobných referend v jiných zemích.

Mnoho otazníků je podle Koláře také nad tím, jak by byly budoucí vztahy mezi Unií a Spojeným královstvím nastaveny. „Bylo by to jako s Norskem? Nebo se Švýcarskem? Nebo nějak úplně jinak?” ptá se Kolář.

Z tohoto nastavení by pak podle Rovné vyplynuly důsledky pro české a unijní občany v Británii. „Není ještě jasné, zda by zde nebyly nějaké kvóty či omezení jejich vstupu a působení,” doplnila Rovná.

I když má bývalý diplomat Kolář k dnešnímu fungování Unie výhrady, byl by pro, aby Británie v evropské osmadvacítce zůstala. Také podle Rovné je lepší vylepšit něco, co už funguje, i když má Unie mnoho chyb.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám