Hlavní obsah

Politici i odborníci dál varují před cenzurou internetu a připravují ústavní stížnost

– Praha
Novinky, zpe

Dva paragrafy z již schváleného zákona o hazardu nepřestávají vadit některým politikům a odborné veřejnosti. Problematické podle nich je, že norma umožní ministerstvu financí blokovat internetové stránky s nelegálním obsahem. Zákon tento týden podepsal prezident Miloš Zeman.

Foto: Petr Horník, Právo

Politická kontrola internetu je špatná, říká předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Článek

Senátorka ODS Veronika Vrecionová v pátek na tiskové konferenci zopakovala, že se kvůli sporným paragrafům 82 a 84 v zákoně o hazardních hrách obrátí na Ústavní soud. Nyní shání podpisy ostatních senátorů. [celá zpráva]

„Nebudu zmiňovat konkrétní jména, prezident zákon podepsal teprve ve středu. Ústavní stížnost připravujeme. Jasně vycházím z toho, jak probíhala diskuse na plénu, kde se řada kolegů proti těmto paragrafům vymezovala. Jsem přesvědčená, že dostatečné množství dáme dohromady,“ řekla na páteční tiskové konferenci senátorka. Ústavní stížnost může podat minimálně 17 členů horní komory.

Bartoš: Jakákoli kontrola internetu je špatná

Na tiskovou konferenci dorazili v pátek i předseda Pirátské strany Ivan Bartoš a Marek Antoš z iniciativy Přichází cenzor, která se snaží upozornit na možná rizika zákona.

„Jakákoli kontrola internetu – a převážně v rukou politiků – je špatná,“ prohlásil Bartoš. Připustil, že zákon o hazardu byl potřeba, ale bez zmíněných dvou paragrafů.

Antoš podotkl, že petici proti blokaci webů podepsalo asi dvacet tisíc lidí. „Máme více než 200 podporovatelů z řad společností,“ uvedl.

Ministr financí Andrej Babiš dlouhodobě odmítá, že by zákon omezoval svobodu internetu nebo zaváděl cenzuru. Postup blokace je podle něj běžný v 18 zemích EU. „Každá druhá sázka na internetu je nelegální a přicházíme o miliardu ročně. České firmy mají licenci, chceme to stejně od těch zahraničních, které podnikají nelegálně a neplatí daně,“ sdělil už dříve Novinkám.

Odborníci namítají, že v uvedených zemích existují pojistky, které český zákon nemá. Opatření navíc dramaticky zatíží poskytovatele internetového připojení, kteří budou kvůli němu muset nakoupit nová a drahá zařízení. Sázet na zahraničních webech bude přitom pohodlně možné i nadále pomocí triviálního triku s přesměrováním trasy připojení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám