Hlavní obsah

Cenzura internetu skončí u Ústavního soudu

Novinky, mif, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Senátorka ODS Veronika Vrecionová se kvůli zákonu o hazardu obrátí na Ústavní soud. Stejný krok chystá také Sdružení CZ.NIC, které v Česku spravuje internetové domény. Novela totiž podle kritiků i odborníků umožní i cenzuru internetu.

Foto: senat.cz

Senátorka Veronika Vrecionová (ODS)

Článek

V pondělí zákon z pera ministerstva financí, které vede šéf ANO Andrej Babiš, podepsal prezident Miloš Zeman. [celá zpráva]

Reakce jednoho z nejhlasitějších kritiků – sdružení CZ.NIC – na sebe nenechala dlouho čekat. „Ani prezident naše námitky nevyslyšel a podepsal zákon, který zavádí cenzuru internetu. Zbývá jen Ústavní soud,“ uvedl výkonný ředitel sdružení CZ.NIC Ondřej Filip na mikroblogovací síti Twitter.

Šéf sdružení CZ.NIC informoval na Twitteru, že se obrátí na Ústavní soud.

Stejný postoj má i Vrecionová. „Obávám se, že tento zákon může vést k cenzuře internetu, proto se společně s dalšími kritiky této legislativy obrátím na Ústavní soud,“ uvedla v úterý v tiskové zprávě.

V demokratické a svobodné společnosti podle ní nemají o vhodnosti či nevhodnosti obsahu internetu rozhodovat ministerští úředníci, ale soudy. „To bohužel nechápe ani předkladatel zákona ministr Babiš, ani prezident republiky Miloš Zeman,“ podotkla senátorka.

Blokace je zbytečná

Kritikům vadí především blokační paragraf 82, který je součástí zákona o hazardních hrách. Podle něj provozovatel internetového připojení bude muset vypnout stránku, kterou úředníci ministerstva umístí na seznam nepovolených internetových her.

Pikantní na tom je, že blokace webů je v novele podle odpůrců úplně zbytečná. Zákon totiž počítá i s blokací plateb, která na rozdíl od blokování webových stránek neohrozí právo svobodně vyhledávat informace. Už zmíněná blokace plateb představuje účinnou prevenci. [celá zpráva]

V zahraničí se blokace neosvědčila

Ministerstvo financí přesto zákon dlouhodobě bránilo a obhajovalo ho tím, že podobné modely blokace již dávno fungují v zahraničí. Zástupce generálního ředitele Seznam.cz Michal Feix nicméně zdůraznil, že ministerstvo financí argumentuje chybně.

„Ve Francii, Dánsku a dalších evropských zemích o blokacích stránek rozhodují soudy. Z veřejných zdrojů lze navíc vyčíst špatné zkušenosti z těchto zemí s tím, jak hráči tuto blokaci dokážou technicky obejít,“ konstatoval ředitel pro právní a legislativní záležitosti ve společnosti Seznam.cz.

Znění par. 82 Zákona o hazardních hrách

Blokace nepovolených internetových her

(1) Poskytovatelé připojení k internetu na území České republiky jsou povinni zamezit v přístupu k internetovým stránkám uvedeným na seznamu internetových stránek s nepovolenými internetovými hrami (dále jen „seznam nepovolených internetových her“).

(2) Na seznam nepovolených internetových her se zapíše internetová stránka, na níž je provozovaná internetová hra v rozporu s § 7 odst. 2 písm. b).

(3) Povinnost podle odstavce 1 jsou poskytovatelé připojení k internetu splnit ve lhůtě 15 dní ode dne zveřejnění internetové stránky v seznamu nepovolených internetových her.

Všechna rizika spojená s novým zákonem o hazardu i znění celého zákona je možné dohledat na webových stránkách prichazicenzor.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám