Hlavní obsah

Před Senátem se demonstrovalo proti cenzuře internetu

Novinky, mif

Zhruba dvě desítky lidí protestovaly ve středu ráno před Senátem proti cenzuře internetu. Právě v tento den totiž měli senátoři hlasovat o novém zákonu o hazardních hrách, kvůli kterému by mohlo ministerstvo financí získat pravomoc blokovat webové stránky podle svého uvážení. Senátoři nakonec hlasování o den odložili.

Demonstranti před Senátem si museli svléknout protestní tričkaVideo: Novinky

 
Článek

Demonstranti se sešli před budovou Senátu krátce před osmou hodinou ráno. Na to okamžitě zareagovala policie. Ve vzdálenosti do 100 metrů od Senátu totiž nejsou podobná shromáždění povolena.

„Demonstranti byli upozorněni ochrannou službou policie, že porušují shromažďovací právo. Samozřejmě jim ale nebudeme bránit v tom, aby například individuálně oslovovali senátory přicházející do práce,“ uvedla mluvčí Senátu Eva Davidová.

Foto: Novinky

Demonstranti rozdávali lidem přicházejícím do senátu razítka a informační letáky.

Účastníci demonstrace si tak museli svléknout protestní trička s nápisy „cenzura přichází”, aby nebylo na první pohled patrné, že jde o demonstraci, a rozestoupit se před jednotlivými vchody do Senátu. Pak – již bez protestních triček – rozdávali procházejícím senátorům razítka s nápisem „cenzurováno“ a informační letáky, které shrnovaly možná rizika spojená s novým zákonem.

„My jsme chtěli pouze vyjádřit svůj názor a říct senátorům: cenzura internetu je úplně blbě, prosím, změňte v zákoně o hazardu pouze dva odstavce,“ uvedl Michal Uryč, jeden z představitelů iniciativy Přichází cenzor.

Demonstrační akce podle všeho zbytečná nebyla. Senátoři se totiž na středeční schůzi rozhodli, že hlasování odloží až na čtvrtek. Mezi jednotlivými senátory totiž regulace hazardu nemá jednoznačnou podporu. Důvodem je podle ČTK právě zamýšlená pravomoc ministerstva financí nařizovat blokaci vybraných webových stránek.

Ve čtvrtek by se už podobná demonstrace konat neměla.

Ministerstvo zákon brání

Ministerstvo financí tento návrh dlouhodobě brání a obhajuje ho tím, že podobné modely blokace již dávno fungují v zahraničí. „Ke stejnému opatření již přistoupila většina zemí Evropské unie. V Německu, Itálii a Francii je v platnosti od roku 2012, od roku 2013 pak v Dánsku či Belgii. Věříme, že stejně jako v těchto zemích většina zahraničních provozovatelů využije možnosti získat licenci a podnikat legálně a že počet blokovaných stránek bude stejný jako v Dánsku, kde se blokuje pouze 12 takových stránek,“ řekl Novinkám již dříve Ondřej Závodský, náměstek ministra financí.

Sdružení pro internetový rozvoj (SPIR) ale už v minulosti opakovaně upozorňovalo na to, že ministerstvo financí vedené šéfem ANO Andrejem Babišem poskytuje poslancům zavádějící informace ohledně fungování blokace internetu v jiných zemích EU. Česku prý chybí pojistky proti možnému zneužití. [celá zpráva]

Podle SPIR je navíc blokace webů zbytečná. Návrh zákona totiž počítá i s blokací plateb, která na rozdíl od blokování webových stránek neohrozí právo svobodně vyhledávat informace. Už zmíněná blokace plateb představuje účinnou prevenci. [celá zpráva]

Zákon o hazardu zatíží také samotné poskytovatele internetového připojení. Budou si totiž muset pořídit zařízení, pomocí nichž budou schopni stránky blokovat. Pro některé menší firmy by mohl být dokonce likvidační, jak již dříve varoval předseda Pirátské strany Ivan Bartoš. [celá zpráva]

Ministerstvo si samo rozhodne, koho zablokuje

O objasnění sporných bodů navrhovaného zákona již dříve požádala ministerstvo financí také společnost Seznam.cz. „Vysvětlení ministerstva financí jsme obdrželi s poznámkou, že technické aspekty blokace nemají valný význam pro veřejnost ani ISP (poskytovatele internetu – pozn. red.), neboť tuto problematiku bude řešit výhradně ministerstvo financí a jejich detailní specifikace v samotném zákoně není možná z důvodu dynamického a flexibilního internetového prostředí,“ řekl Novinkám Michal Feix, ředitel pro právní a legislativní záležitosti společnosti Seznam.cz.

„Ve zkratce lze odpověď shrnout ve smyslu: ‚ministerstvo financí, coby kompetentní regulátor, bude jako jediná instituce rozhodovat o nelegálnosti webové stránky a technickém zabezpečení blokace‘,“ doplnil Feix.

Všechna rizika spojená s novým zákonem o hazardu i znění celého zákona je možné dohledat na webových stránkách prichazicenzor.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám