Hlavní obsah

Změny v policii nebudou mít vliv na živé kauzy, ukazuje analýza vnitra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Chystaná reforma policie nebude mít vliv na vyšetřování živých kauz. Plyne to z analýzy, kterou si nechalo vypracovat ministerstvo vnitra. Uvedl to v pátek Radiožurnál. Ministr vnitra Milan Chovanec tímto výsledkem analýzy podmiňoval svůj souhlas s reformou. Kvůli reorganizaci má od osmé hodiny jednat vedení policie.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD)

Článek

Už teď se ukazuje, že reorganizace vliv zřejmě mít bude, protože olomoučtí žalobci kvůli ní stáhnou k sobě spisy ke dvěma největším kauzám Vidkun a Nagyová, což může zpomalit jejich vyšetřování. [celá zpráva]

Pětistránkový dokument říká, že všechny rozpracované kauzy dozorují státní zástupci, kteří mají nad případem přehled a policii dávají pokyny.

Připomíná také, že během všech reorganizací byly policistům ponechány jejich případy, a rovněž uvádí, že policii spíše ohrožuje současný stav, kdy si protimafiánský útvar a protikorupční útvar konkurují.

Odchod vedení ÚOOZ

Chovanec už dříve řekl, že pokud analýza jeho resortu ukáže, že vyšetřování rozpracovaných případů nebude ohroženo, reorganizaci podepíše. Řekl to ale předtím, než vedení Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu oznámilo, že chce odejít do civilu. A to včetně šéfa útvaru Roberta Šlachty.

Důvodem je právě reorganizace, která by měla začít už 1. července. Vedení útvaru vadí mimo jiné to, že mu nikdo není schopen říci, jak bude nový útvar fungovat. [celá zpráva]

Související témata:

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr vnitra Milan Chovanec při rozhovoru pro deník Právo.

Oznámené změny v policii vyvolaly spory i v koalici, nesouhlasí s nimi hnutí ANO, které požaduje dohodovací řízení. Podle šéfa hnutí Andreje Babiše ministerstvo vnitra destabilizuje policii.

Reklama

Výběr článků

Načítám