Hlavní obsah

Žalobci si stáhnou spisy z kauzy Nagyová a Vidkun

Právo, Radim Vaculík

Pokud vedení policie nezmění svůj názor a od 1. července v rámci plánované reorganizace spojí dohromady protikorupční jednotku (ÚOKFK) a protimafiánský útvar (ÚOOZ) do jedné společné centrály, stáhnou si olomoučtí vrchní žalobci k sobě spisy a důkazy ke dvěma největším otevřeným kauzám.

Foto: Milan Malíček, Právo

Náměstek olomouckého vrchního státního zástupce Pavel Komár

Článek

Obě dosud vyšetřoval ÚOOZ. Žalobci se ale obávají, že spojením jednotek pod jeden velký policejní útvar dojde k únikům či ovlivnění anebo dokonce nezákonným zásahům do případů. Právu to ve čtvrtek řekl náměstek Vrchního státního zastupitelství v Olomouci Pavel Komár.

Odmítl konkretizovat, o jaké případy jde. Podle informací redakce z důvěryhodného zdroje se to však zaprvé týká dosud neskončených částí tzv. kauzy Nagyová – údajné korupce exposlanců ODS a darů pro někdejší šéfku kabinetu premiéra Janu Nečasovou (dříve Nagyovou) – i tzv. kmotrovské větve, kde je dosud stíhán jen někdejší náměstek pražských vrchních žalobců Libor Grygárek.

Druhým případem je loňská říjnová kauza s názvem Vidkun, v níž ÚOOZ obvinil šéfy olomoucké policie z vynášení i ovlivňování trestních případů, navíc se stíhání pro údajnou korupci nevyhnul ani tamní hejtman Jiří Rozbořil (ČSSD).

„Kvůli chystané reorganizaci a sloučení pod nový útvar a s tím souvisejícímu odchodu vedení ÚOOZ máme obavy z toho, aby nedošlo k maření dosud rozjetých kauz, které dozorujeme. Minimálně u dvou z nich uvažujeme o tom, že stáhneme spisový materiál i důkazy tak, aby nedošlo k jeho neoprávněnému nakládání,“ nastínil plány žalobců Komár.

Doplnil, že olomoucké státní zastupitelství zváží tentýž krok i u dalších případů. Komár upozornil, že plánovaný nový centrální útvar bude mnohasetčlenný a hrozí tam podle něj enormní únik informací.

Vedení se nic nedozví

Proto také žalobci uvažují i o tom, že v konkrétních citlivých kauzách budou vyšetřovatelům vydávat závazné pokyny podle trestního řádu, aby neinformovali vedení nového útvaru.

„Eliminovali bychom tím riziko úniku informací, zmaření těch věcí a jejich ovlivnění,“ dodal Komár s tím, že podobně například v minulosti postupovali kriminalisté z ÚOKFK v korupčním případu někdejšího hejtmana Davida Ratha. Vedení útvaru tehdy do poslední chvíle nevědělo, že se chystají tehdejšího poslance za ČSSD zatknout.

Komár uvedl, že v případech, které až dosud olomoučtí žalobci řešili společně s ÚOOZ, nikdy nedošlo během řady let k jedinému úniku informací ze spisů, přestože šlo o velmi citlivé a výbušné kauzy zasahující do vysokých struktur včetně vrcholné politiky.

„A pokud dojde k té plánované reorganizaci, tak tu důvěru, kterou jsme měli k ÚOOZ, už mít nebudeme a reálně uvažujeme o tom, že tím pokynem zavážeme vyšetřující policisty, aby neinformovali nadřízené, nevkládali ty věci do systému a komunikovali jen se státním zástupcem,“ poznamenal Komár.

Anketa

Myslíte si, že reorganizací policie bude ohroženo vyšetřování kauz?
ano
95,5 %
ne
4,5 %
Celkem hlasovalo 7200 čtenářů.

Související témata

Foto: archiv, Právo

Marek Šnajdr

Foto: archiv, Právo

Marek Šnajdr

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS)

Foto: Václav Šálek, ČTK

Jana Nagyová

Reklama

Výběr článků

Načítám