Hlavní obsah

V koalici dočasně panuje klid zbraní

Právo, Karolina Brožová

Prioritou vlády je ještě před prázdninami schválit oprášený protikuřácký zákon, řekl Právu šéf klubu poslanců ČSSD Roman Sklenák. Zřejmě kvůli zachování míru a hladkému schválení tohoto zákona se teď špičky koalice snaží si vzájemně vycházet vstříc.

Foto: Petr Horník, Právo

Zleva Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL), Bohuslav Sobotka (ČSSD) a Andrej Babiš (ANO)

Článek

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) po kritice poslanců různých stran přijde na interpelace, ČSSD nyní netlačí na zákon o střetu zájmů, který by se mohl dotknout Babiše, a lidovci se zdrží kritiky soc. dem., ačkoliv její hejtman Jiří Zimola chce zdanit církevní náhrady.

Cílem je rozehnat dusno, které mezi vládními stranami trvá od minulého týdne, kdy Sněmovna i hlasy poslanců hnutí ANO shodila protikuřácký zákon. Ten nyní Sněmovně znovu předkládá vláda. Kvůli zákonu bude možná svolána i mimořádná schůze dolní komory.

Všichni mají zájem, abychom první čtení před prázdninami zvládli
šéf poslanců ČSSD Roman Sklenák o protikuřáckém zákonu

„Chceme počkat, jak se bude vyvíjet jednání tento týden. Kvůli jednacímu řádu nemůžeme návrh protikuřáckého zákona zařadit na probíhající schůzi. Pokud budeme chtít zákon projednat v prvním čtení ještě před prázdninami, tak musíme svolat mimořádnou schůzi nebo jej zařadit na příští řádnou schůzi,“ řekl Právu Sklenák.

„Všichni mají zájem, abychom první čtení před prázdninami zvládli,“ dodal.

Babiš řeší rozpočet

Dočasný poklid může ještě výrazně narušit debata o rozpočtu. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) očekává, že koalice se kvůli hlasování o rozpočtu sejde nejpozději příští středu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD¨)

Zákon o státním rozpočtu patří podle koaliční smlouvy mezi předpisy, které před předložením musí schválit většina přítomných ministrů každé strany. „Minulý rok jsme taky měli těžký souboj, vyjednávali jsme, ale nakonec jsme se domluvili. Tentokrát jsem byl brutálně přehlasován,“ připomněl Babiš pondělní dvojblok soc. dem. a lidovců, který odsouhlasil několikamiliardové zvýšení některých výdajů proti Babišovi. [celá zpráva]

Střet zájmů? Až na konci června

ČSSD teď podle informací Práva nechce dráždit ANO návrhem poslance Jana Chvojky (ČSSD) k zákonu o střetu zájmů, podle kterého by člen vlády neměl být ovládající osobou ve firmě.

Ve čtvrtek se chystám na interpelace
ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Na program schůze by kvůli „klidu zbraní“ mohl zákon přijít až po projednání protikuřáckého zákona na přelomu června a července, ačkoliv ještě v dubnu soc. dem. tvrdila, že zákon bude chtít projednat v květnu.

„Buď poslední týden v červnu, nebo v týdnu od 28. června. Postoje máme s ANO vyjasněné,“ řekl Právu Sklenák.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek, ministr vnitra Milan Chovanec, premiér Bohuslav Sobotka a předseda poslaneckého klubu ČSSD Roman Sklenák.

Návrh se má týkat až vlády příští, ANO proti němu však ostře vystupuje a označuje jej za porušení koaliční dohody. Dotkl by se totiž zejména Andreje Babiše, který ovládá mnohamiliardový koncern Agrofert.

Odstoupit úplně od svého návrhu však ČSSD nechce. „Za pozměňovacími návrhy pana poslance Chvojky stojíme, náš klub je podpoří,“ uvedl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) v rozhovoru pro sobotní Právo. [celá zpráva]

Na interpelace přijdu, dušuje se Babiš

Ústupek se rozhodl udělat i Babiš, který si zřejmě vzal k srdci kritiku i od premiéra, že nechodí na interpelace poslanců. „Ve čtvrtek se chystám na interpelace,“ oznámil novinářům ministr. „Mám ale pocit, že interpelace jsou spíš na to, aby se na mě zaútočilo před kamerami, protože to je populární,“ dodal.

Foto: Petr Horník, Právo

Andrej Babiš (ANO) na mimořádné schůzi Sněmovny ke kauze Čapí hnízdo

Sobotka mu neúčast ve Sněmovně vyčítal v médiích, například v sobotním rozhovoru pro Právo, kde řekl: „Nechal jsem zhotovit i tabulku neúčasti, aby se nikdo necítil ukřivděn, a z ní je zřejmé, že Babiš má nejhorší účast. Měl by ve čtvrtek do Sněmovny chodit a vysvětlovat politiku vlády. Je to užitečné i pro občany.“

Babiš se však prý rozhodl sám. „S premiérem jsem o tom nemluvil,“ řekl Právu.

Zimolův návrh je podle lidovců útokem na Sobotku

Zachovat mír ve vládě se snaží i lidovci, kteří po nedávné ostré kritice nyní nekomentují návrh Jihočeského kraje na zdanění finančních náhrad církvím za nevydaný majetek v rámci církevních restitucí. [celá zpráva]

Foto: Jan Handrejch, Právo

Hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola (ČSSD)

„Je to evidentní útok na premiéra Sobotku od lánských pučistů. I Asociace hejtmanů to pouze vzala na vědomí a nijak dále se tím nezabývala. Je to předvolební taktika pana hejtmana Zimoly, který se tím chce zviditelnit a zakrýt problémy, které Jihočeský kraj má,“ řekl Právu vicepremiér a šéf lidovců Pavel Bělobrádek.

Nepředpokládá, že by poslanci soc. dem. chtěli pro Zimolův návrh ve Sněmovně hlasovat. „Předpokládám, že k ničemu takovému nedojde, protože je to právní nesmysl. Soudy by to stejně shodily. Je to jen snaha zaútočit na premiéra Sobotku,“ dodal vicepremiér.

Reklama

Výběr článků

Načítám