Hlavní obsah

Koalice má 112 hlasů, některé zákony ale prosazuje jen těžko

Právo, Jan Martinek

Do Strakovy akademie vstupovala v lednu 2014 koalice soc. dem., babišovců, ANO a lidovců s velkými ambicemi. Po vládě rozhádaného středopravého slepence ODS, TOP 09 a VV (později LIDEM) tato koalice slibovala, že se nebude hádat, ale „makat“ ve prospěch občanů. Záhy se ale ukázalo, že i uvnitř této koalice to skřípe: koaliční strany si dělají naschvály a pak se vzájemně viní z podrazů, přestože vláda má zdánlivě pohodlnou většinu 112 poslanců z dvousethlavé Sněmovny.

Foto: Petr Horník, Právo

Předsedové koaličních stran - Andrej Babiš (ANO), Bohuslav Sobotka (ČSSD) a Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL)

Článek

Nečasův kabinet měl svého času 118 poslanců, ale ani to k úspěšnému vládnutí nestačilo. I Sobotkově vládě se daří své priority prosazovat jen těžko. Protikuřácký zákon – jedna z vlajkových lodí tohoto kabinetu – je pouze špičkou ledovce.

Neslavně dopadla minulý týden i další norma, kterou si vláda dala do vínku, a sice zákon o rozšíření pravomocí NKÚ, podle kterého by si nově úřad mohl došlápnout i na státní podniky a obecní i krajská hospodaření.

Ten však nakonec v horní komoře parlamentu neprošel o čtyři hlasy, ruku pro něj nezvedli také senátoři za vládní KDU-ČSL. „NKÚ = Největší Koaliční Úlet,“ glosoval na svém blogu senátor Libor Michálek, zvolený za koalici Strany zelených, pirátů a právě lidovců, jejich klub ale v roce 2014 opustil.

Jaké zákony koalice neprosadila
protikuřácký zákon
rozšíření pravomocí NKÚ
novela zákona o pojišťovnictví
Zákony, které prosadila s ústupky či s problémy
zákon o státní službě
zákon o elektronické evidenci tržeb
novela školského zákona

Podobně koalice hlasovala nejednotně například při schvalování novely zákona o pojišťovnictví. Vládní návrh v listopadu loňského roku torpédoval poslanec ČSSD Ladislav Šincl, který připravil pozměňovací návrhy k regulaci provizí, ani jeden nakonec Sněmovna neschválila.

Novela neprošla o tři hlasy (většina ČSSD se zdržela, čtyři byli proti) a mezi Šinclem a ministrem financí Andrejem Babišem (ANO) se rozhořel ostrý spor: Babiš označil Šincla veřejně za korupčníka a Šincl zase tvrdil, že si na něj šéf státní kasy vede kompromitující složky.

S odřenýma ušima

Ani novela školského zákona neprošla lehce: poslanci museli přehlasovat veto prezidenta Miloše Zemana. Norma navíc v Senátu narážela na odpor některých senátorů ČSSD, kterým vadil nárok na umístění v mateřských školkách pro dvouleté děti.

A zřejmě nejambicióznější normy této vlády – zákon o státní službě a elektronická evidence tržeb – prošly Sněmovnou s odřenýma ušima.

Při schvalování služebního zákona narazila koalice na tak silný odpor opoziční TOP 09 a ODS, že vládě pod tlakem hrozících nekonečných obstrukcí nakonec nezbylo než se s opozicí domluvit a schválit výrazně kompromisní formu zákona.

Za oběť padlo například zřízení generálního ředitelství státní služby, superúřadu, což společně s ponecháním institutu politických náměstků rozezlilo prezidenta Zemana.

Související témata

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda KDU-ČSL a vícepremiér Pavel Bělobrádek

Elektronickou evidenci tržeb nakonec koalice schválila kontroverzním způsobem, který pravicové opoziční strany napadly u Ústavního soudu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám