Hlavní obsah

Vyhlídky končících senátorů: penze a kraje

Právo, Karolina Brožová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z 27 senátorů, kterým letos 23. října skončí jejich mandát, se jich chce 19 do horní parlamentní komory vrátit. Skončit chtějí však někteří matadoři: například místopředseda Senátu Přemysl Sobotka (72), Pavel Eybert (66), Petr Bratský (61, všichni ODS) nebo Jaroslav Palas (63, nestr.). Zatímco první dva ještě z politiky nadobro zmizet nechtějí, Bratský i Palas za sebou zavřou dveře.

Foto: Petr Horník, Právo

Jednací sál Senátu

Článek

Neodejdou však s prázdnou, podle zákona dostanou pět senátorských platů, jejichž základ činí nejméně 65 700 korun hrubého. Zvyšují je funkční příplatky. „Završuji v Senátu dvacet let a mám za sebou čtyři volby. Už jsem řekl dost,“ vysvětlil Právu Sobotka, který za ODS v roce 2013 kandidoval na prezidenta.

Skončil však už v prvním kole jako předposlední se ziskem 2,5 procenta hlasů. V reakci na to se stáhl a už nekandidoval na šéfa regionální ODS. Politiky se však vzdát nechce. „Jsem na kandidátce do krajského zastupitelstva a doufám pevně, že se mi podaří místo získat a budu se věnovat krajské politice,“ řekl Právu Sobotka.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Přemysl Sobotka

V senátním obvodě na Liberecku za něj ODS nasadí Martinu Bufkovou Rycheckou, jednatelku společnosti, která se zabývá poradenstvím a administrací veřejných zakázek.

Půjdu do něčeho nového, ono se vracet úplně nedá. Budu dělat i supervizi v sociálních službách.
Milan Pešák, senátor

Stejně jako Sobotka po dvaceti letech ze Senátu odchází i Pavel Eybert. „Budu další dva roky tady v Chýnově starostou a pak už mi bude skoro sedmdesát let a to už bych mohl snad skončit s nějakou prací,“ řekl Právu. Za ODS bude místo něj na Táborsku kandidovat starosta Soběslavi Jindřich Bláha.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Petr Bratský

V Praze 6 nebude post obhajovat ani senátor Petr Bratský z ODS. Koho strana nasadí místo něj, však zatím neoznámila. „V politických funkcích – starosta, poslanec, senátor – jsem již od roku 1990. Myslím, že se svými zkušenostmi se nemusím bát o svoji budoucnost. O žádné politické funkce určitě usilovat nebudu,“ napsal Právu Bratský.

Znovu do voleb nepůjde ani senátor Milan Pešák (53), místo kterého bude barvy ODS v Praze 11 hájit tamní bývalá starostka Marta Šorfová. Pešák je prvním nevidomým senátorem. Jak řekl Právu, po práci v Senátu vyzkouší jinou profesi. „Psychoterapii. Půjdu do něčeho nového, ono se vracet úplně nedá. Budu dělat i supervizi v sociálních službách,“ řekl Právu.

Vrcholová politika je pro mladé

Dveře od Senátu za sebou nadobro hodlají zavřít i někteří zákonodárci z ČSSD.  Například Zdeněk Besta (68), senátor od roku 2010 a bývalý poslanec a zastupitel Moravskoslezského kraje, odchází z věkových důvodů. Ve volebním obvodě Nový Jičín místo něj ČSSD do voleb nasadila starostu Nového Jičína Jaroslava Dvořáka. Besta ještě neví, co bude dál dělat. „Nadobro jestli z politiky odejdu? Ještě nevím. Ve vrcholové politice ale chci nechat prostor mladším,“ řekl Právu Besta.

Místo Antonína Maštalíře (63) bude zase v Ostravě kandidovat bývalý zástupce krajského ředitele pro uniformovanou policii Josef Pravda. Maštalíř byl senátorem od roku 2010, do roku 2014 byl zastupitelem Ostravy a starostou obvodu Slezská Ostrava.

Jeden mandát senátora stačil i Miloši Malému (61), který byl v horní komoře za ČSSD také od roku 2010, kdy skončil jako starosta Kroměříže. Tam za něj na senátorský post bude kandidovat místostarosta Holešova Jaroslav Chmelař.

Chtějí se vrátit

Někdejší ministr zemědělství Jaroslav Palas (63), který byl v roce 2010 coby moravskoslezský hejtman zvolen do Senátu za ČSSD už kandidovat nebude. V Bruntále za něj bude za ČSSD kandidovat poslanec soc. dem. Ladislav Velebný.

Většina senátorů, kterým končí v říjnu mandát, se však chce do Parlamentu zase vrátit. Zatímco 18 z nich zase za stranu, za kterou již byli zvoleni, bývalý reprezentant v silniční cyklistice Jozef Regec mění trikot.

Poradce prezidenta pro sport Regec odešel z ČSSD v roce 2013, poté koketoval se zemanovci. Tentokrát kandiduje na Blansku s podporou Soukromníků a majitele Synotu Iva Valenty.

Související témata:

Foto: Jan Handrejch, Právo

Petr Bratský

Foto: Poslanecká sněmovna ČR, Novinky

Ladislav Velebný

„Pro mě je hlavní sport. Chtěl bych se angažovat v návrhu zákona o sportu, jsem také členem výboru pro obranu a bezpečnost. To je ožehavé téma, věřím, že bych v tom mohl být prospěšný,“ řekl Právu.

Reklama

Výběr článků

Načítám