Hlavní obsah

Diplomacie posílí, Česko pošle velvyslance na Kubu a do Íránu

Novinky, zpe
Praha
Aktualizováno

Česká republika by měla mít nově velvyslance v Íránu a na Kubě. V pátek to na tiskové konferenci oznámil šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek (ČSSD). Diplomati by měli do zemí odjet během několika měsíců.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD)

Článek

Zaorálek v pátek mluvil o ekonomické diplomacii. „Země, ve které se hnula situace, je Írán a Kuba. Doufám, že bude brzy završena tím, že si vyměníme velvyslance,“ uvedl ministr zahraničí.

Dohody jsou prý uzavřeny, velvyslanci by měli odjet v řádu měsíců. „U nás to je o personálních detailech. Myslím si, že to je na spadnutí,“ podotkl Zaorálek.

Česko přitom po sametové revoluci patřilo k výrazným kritikům kubánského režimu. V roce 1993 Praha snížila zastoupení na Kubě na úroveň chargé d’affaires. ČR také podporovala sankce dočasně uvalené na Kubu v roce 2003 poté, co tamní komunistický režim potlačoval opozici.

K uvolňování vztahů začalo docházet v loňském roce.

Oteplování vztahů

Napjaté vztahy s kubánským režimem začaly v poslední době zmírňovat i další země. Koncem března například do Havany dorazil prezident USA Barack Obama. Během historické návštěvy vyzval americký Kongres, aby zrušil mnohaleté embargo. [celá zpráva]

Podobnou situaci zažívá také Írán. Především prezident Hasan Rúhání se snaží zemi vyvést z izolace. Koncem loňského roku vyrazil na cestu po několika evropských zemích. V Itálii a Francii podepsal obchodní dohody v hodnotě desítek miliard dolarů. [celá zpráva]

Související témata:

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD)

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Foto: Evan Vucci, ČTK/AP

Americký prezident Barack Obama při projevu v Pentagonu.

Foto: ČTK/AP

Íránský prezident Hasan Rúhání

Teherán také těží z částečného zrušení sankcí Spojených států a Evropské unie, které svíraly jeho ekonomiku kvůli tamnímu kontroverznímu jadernému programu. Výrazně díky tomu zvýšil produkci a vývoz ropy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám