Hlavní obsah

Altner prodej pohledávky Krúpovi nechystá

Právo, Karolina Brožová, plk
Praha
Aktualizováno

Za planá označil advokát Václav Veselý slova miliardáře Pavola Krúpy v Lidových novinách, že by rád koupil pohledávku Zdeňka Altnera vůči ČSSD. Pohledávky 338 miliónů se bývalý advokát zbavovat zatím nechce. Krúpa nicméně na nabídce trvá.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zdeněk Altner

Článek

„Nejsem zmocněný klientem, abych jednal o odprodeji pohledávky. A pochybuji, že by ji chtěl klient prodat. Co se týká pana Krúpy, nejsem pověřený, neuvažujeme o prodeji pohledávky, sami máme tuto informaci pouze z tisku,“ uvedl pro Právo Veselý.

„Nevím, zda to není kachna. Žádnou oficiální nabídku jsme od pana Krúpy nedostali,“ dodal.

Altnerův syn Patrik se k věci nechtěl vyjadřovat.

Podnikatel myslí nabídku vážně

Krúpa se nicméně vize odkupu pohledávky nevzdává. „Arca má zájem o pohledávku za vládní stranou ČSSD ve výši 338 miliónů korun. Zastáváme názor, že ČSSD je korektní subjekt, který plní své závazky a používá všechny dostupné právní opravné prostředky dle zákona směřující k vyřešení situace,“ uvedl v pátek Krúpa s tím, že Arca je silná finanční investiční skupina a v případě odkupu pohledávky nebude žádným způsobem zneužívat svoji pozici.“

Je otázkou času, kdy a v jaké výši bude tato pohledávky uhrazena. Jsme ochotni vyčkat na finanční prostředky plynoucí z uhrazení pohledávky po dobu několika let,“ doplnil.

Krúpa chce koupit OKD

Finančník Krúpa loni ohlásil zájem pomoci nájemníkům bytů OKD a získal v tom i podporu prezidenta Miloše Zemana. Nyní má Krúpa zájem koupit OKD, jehož osud řeší vláda vedená soc. dem. s novým majitelem, společností AHG.

Pan Krúpa by mohl koupit neexistující pohledávku. My ji neuznáváme.
Zástupce ČSSD Jiří Chvojka

Bez odezvy zůstala informace o zájmu Krúpy odkoupit pohledávku Altnera i v Lidovém domě. „Nemáme o tom žádné informace,“ odpovídali Právu členové vedení soc. dem., případně otázku nechali bez komentáře.

Do jisté míry by se pro ČSSD vstupem Krúpy do sporu nic neměnilo. Miliardář by však mohl povolat špičkové právníky, kteří by měli větší šanci spor u Nejvyššího soudu vyhrát. Právě tam teď leží dovolání soc. dem. proti výši smluvní pokuty 320 miliónů, jež jí přikázal uhradit městský soud.

„Z našeho pohledu je to tak, že by pan Krúpa mohl koupit neexistující pohledávku. My ji neuznáváme,“ řekl Právu Jiří Chvojka, mluvčí advokátní kanceláře, která zastupuje ČSSD.

Prodeji by však bránit nic nemělo. „Pohledávky se prodávají zcela běžně. Ten, kdo ji kupuje, ji vždycky kupuje za nižší cenu. Výhodou pro prodávajícího je, že dostane peníze hned, a kupující zase může považovat pohledávku za investici, když se tedy předpokládá, že pohledávku vymůže,“ shrnul pro Právo advokát František Korbel.

Prodej pohledávky může být navíc velmi rychlý – lze ji provést v řádu dnů. Neohrozí nijak ani soudní řízení. „V řízení je provedeno procesní nástupnictví, soudům či exekutorovi se oznámí, že nastala nová skutečnost,“ dodal Korbel.

Zeman půjde svědčit

Podobně se Altner zbavil už své pohledávky vůči ČSSD jednou – postoupil ji společnosti Alba, kterou vlastní švýcarská společnost H-Holding. Alba se teď místo Altnera soudí o 33 miliónů s bývalým Altnerovým kolegou, advokátem Václavem Halbichem a dědici po bývalém advokátovi Zdeňku Hájkovi.

K soudu půjde svědčit i Miloš Zeman. „Pan prezident byl předvolán za účelem svědectví již v lednu letošního roku. Pan prezident na soud zavítá 24. května,“ potvrdil Právu mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

„Jedná se o vydání úschovy. V tomto řízení už ČSSD nefiguruje,“ informovala Právo mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 1 Alena Novotná.

Po úspěšném ukončení procesu o Lidový dům vyvstal spor o to, jak ČSSD předá právníkům odměnu. Nakonec strana poslala na Altnerův účet třetinu z odměny, kterou vyčíslila zhruba na 51 miliónů korun. Další dvě třetiny dala do soudní úschovy.

Halbich, Hájek a Altner spolu v roce 1997 podepsali mandátní smlouvu, podle které si měli na třetiny rozdělit podíl z odměny za vysouzení Lidového domu. Altner poté ale svým kolegům zaplatit nechtěl, neboť tvrdil, že ve sporu figurovali pouze jako konzultanti.

Související témata:

Foto: Novinky

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám