Hlavní obsah

Rozsudek není spravedlivý. Od Altnera jsme si nic nepůjčili, prohlásil Sobotka

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Dluhy se musí platit, uvedl na čtvrtečních interpelacích premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Vzápětí ale dodal, že ČSSD si peníze od bývalého advokáta Zdeňka Altnera nepůjčila, a proto mu zatím 337 miliónů nezaplatí. Na to, proč největší vládní strana nerespektuje pravomocné rozhodnutí soudu, se předsedy vlády ptala opoziční poslankyně Markéta Adamová (TOP 09).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Článek

Soc. dem. měla dluh zaplatit nejpozději minulý čtvrtek. To se však nestalo. „Ačkoliv se možná částka vyšplhala do velkých výšin, ČSSD musí respektovat pravomocný rozsudek soudu,“ tepala premiéra Adamová.

„Uvědomte si, jaký tím vysíláte signál. Nemůžete po občanech chtít, aby respektovali rozhodnutí soudu, když to sami neděláte,“ pokračovala poslankyně.

Chci věřit v to, že soudy jsou nezávislé
Bohuslav Sobotka, premiér a předseda ČSSD

Sobotka jí odvětil s tím, že jeho strana postupuje v souladu se zákony. „Samozřejmě že dluhy se platit musí. My jsme si ale peníze od Altnera nepůjčili,“ prohlásil Sobotka.

Dodal, že soudní proces trvá 16 let a ještě neskončil. Strana totiž podala dovolání k Nejvyššímu soudu. „Není možné, aby se soc. dem. a kterýkoliv občan ČR vzdal svých práv,“ podotkl premiér s tím, že rozsudek nepokládá za správný a spravedlivý.

Adamová se premiéra také zeptala, jestli věří, že jsou soudy v ČR funkční a nezávislé. „Chci věřit v to, že soudy jsou nezávislé,“ odpověděl premiér.

Související téma:

ČSSD už dříve uvedla, že se obává, že pokud by peníze Altnerovi poslala a při dovolání uspěla, už by peníze nikdy neviděla.

Reklama

Výběr článků

Načítám