Hlavní obsah

Sobotka rozvrací ústavní systém ČR, když nerespektuje verdikt soudu, tvrdí Altner

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová, Karolina Brožová
Aktualizováno

Právník Zdeněk Altner předal v pátek ČSSD prostřednictvím svého právního zástupce výzvu, kam chce poslat 338 miliónů, které vysoudil v kauze Lidového domu. Konto, kam by měli soc. dem. sumu poslat, je ve Švýcarsku. Podle Altnerova advokáta Václava Veselého počká jeho klient do pondělí. Poté chce využít k vymožení částky všechny zákonné prostředky. Šéf ČSSD nerespektováním rozsudku podle Altnera rozvrací ústavní systém v zemi.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zdeněk Altner

Článek

„Po marném uplynutí půlnoci dne 15. 4. 2016 uplatním všechny zákonné prostředky k vymožení rozsudku Městského soudu v Praze, kterými zdaleka není jen exekuce," uvedl Altner v tiskovém prohlášení.

Předseda ČSSD a premiér Bohuslav Sobotka podle něj rozvrací ústavní systém ČR, protože přes veřejně deklarovaný příslib, že bude sociální demokracie pravomocný rozsudek respektovat, vede kampaň proti nezávislosti justice.

ČSSD peníze odesílat nehodlá

ČSSD zatím s odesláním peněz nepočítá, řekl v pátek Jiří Chvojka, který stranu ve věci mediálně zastupuje. „Pro nás je to zatím jediné dostupné řešení, které umožní, abychom v případě úspěchu u Nejvyššího soudu měli šanci ty peníze dostat," uvedl.

Otázku, zda sociální demokracie svým jednáním, které je podle odborníků v rozporu s pravomocným rozhodnutím soudu, nemůže narušovat důvěru v právní řád, považuje za irelevantní.

Předjímají rozsudek NS, vyčítá straně Altner

Vedení ČSSD trvá na tom, že nejdříve chtějí uspokojit Altnerovy věřitele, mezi kterými jsou i velké státní organizace, např. finanční úřady či VZP. Je přesvědčeno o tom, že není možné, aby vznikly dluhy u státu. Mají obavu, že v případě, že strana vyhraje u Nejvyššího soudu, by jejich peníze mohly skončit někde jinde. Podle nich jim za pravdu dává právě výzva, kterou od Altnerova právníka Václava Veselého dostali. [celá zpráva]

Altner v tiskové zprávě upozorňuje, že ČSSD předjímá rozhodnutí Nejvyššího soudu, k němuž se dovolala a požádala o odklad vykonatelnosti rozsudku. „A dehonestuje žalobce, že peníze hodlá převést do některého z daňových rájů,” uvádí. Účet ve Švýcarsku prý zvolil kvůli právní nejistotě zaviněné mediální kampaní ČSSD a vyvrácení pomluv o daňových rájích.

Altnerův právník: Nechci vyhrožovat

„O exekucích pana Altnera nic nevím. Jen jsem si nechal udělat výpis z rejstříku na Exekuční komoře, tam jich bylo třináct, ale ony tam nemusejí být všechny zapsané,“ řekl Právu Altnerův advokát Veselý.

Dali jsme jim den na to, aby měli prostor. Budeme čekat do pondělí, jestli se něco stane, nebo ne
právní zástupce Zdeňka Altnera Václav Veselý

Na tom, že chce Altner své peníze převést na švýcarské konto, nevidí Veselý nic špatného. „Podle zákona máme označit platební místo. My jsme ho označili a ať si povídají, co chtějí. Jediné, co jsme prohlásili, že žádné peníze do daňového ráje převádět nebudeme,“ uvedl.

ČSSD má teď prý čas do pondělí na to, aby peníze Altnerovi zaplatila. Pak začne uplatňovat nárok na desetiprocentní úrok z prodlení, řekl dále Právu Veselý.

„Dali jsme jim den na to, aby měli prostor. Budeme čekat do pondělí, jestli se něco stane nebo ne. Nebudeme reagovat na prohlášení v tisku. Když právníci nezaplatí, tak budeme postupovat podle zákona,“ řekl Veselý.

Na otázku, zda zváží i návrh na exekuci Lidového domu, Právu odpověděl: „Nechci vyhrožovat.“

Altner dluží úřadům i soudu

Altner čelí podle informací Práva do tohoto čtvrtka sedmnácti exekucím v celkové výši 15 752 155 korun. Všechny tyto zatím známé exekuční příkazy byly vydány až po rozsudku pražského městského soudu, který padl 31. března. Poslední na 240 895 korun byl vydán 13. dubna ve prospěch věřitele, kterým je Městský soud v Praze.

Největší částku – 5 933 607 korun – má zaplatit pražskému advokátovi Janu Vondráčkovi.

Dalším největším věřitelem je Finanční úřad pro Středočeský kraj, který má dostat na základě jednoho příkazu 5 951 645 korun, druhý příkaz obsahuje částku 297 tisíc korun.

Další dva exekuční příkazy na 1 519 666,42 a na 745 004 korun vydal Finanční úřad pro Ústecký kraj.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám