Hlavní obsah

ČSSD bude úvěr na pokutu Altnerovi splácet až 20 let

Právo, Karolina Brožová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úvěr, který si ČSSD vezme u Fio banky na zaplacení pokuty bývalému advokátovi Zdeňku Altnerovi ve výši 338 miliónů korun, bude strana splácet maximálně dvacet let, prozradil Právu šéf Ústřední kontrolní komise ČSSD Roman Váňa.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Článek

Podmínky, za kterých banka úvěr poskytla, si sociální demokraté chválí. „Úrok je výhodný. Splácet jej budeme maximálně dvacet let, může se však splatit i kdykoli dříve,“ sdělil Váňa.

Chceme splácet co nejvíc, aspoň 50 miliónů ročně,“ řekl. Tím by se doba splácení zkrátila. „Jednání byla skvělá, operativní, velmi nám vycházejí vstříc. Jsme ostatně velký a solidní zákazník,“ uvedl.

První místopředseda ČSSD Milan Chovanec řekl Právu: „Stranu to zatíží na dvacet let. Máme na to plán, jsme na to připraveni. Pro letošní rok počítáme s úsporou 55 miliónů korun, spořit budeme i v příštích letech.“

Nás to nezničí, jen nás to omezuje
místopředseda ČSSD Milan Chovanec

Celou částku by měli sociální demokraté Altnerovi zaplatit do pondělí. „S advokátem ČSSD jsme se telefonicky domluvili na dalším postupu, který zatím nebudeme komentovat,“ řekl Právu Altnerův advokát Václav Veselý s tím, že příští týden by se celá věc měla uzavřít.

Úvěr bude strana splácet z výnosů z pronájmu nemovitostí, které loni podle výroční zprávy činily přes 20 miliónů korun.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Zdeněk Altner na snímku z roku 2010

„ČSSD je vlastníkem rozsáhlých nemovitostí, jejichž hodnota převyšuje výši dluhu. Nás to nezničí, jen nás to omezuje,“ podotkl Chovanec.

Bance bude za úvěr ručit strana Lidovým domem. Už dnes má u Fio banky v zástavě sousední Lannův palác, který si od ČSSD pronajala společnost Finep na 25 let. Developer navíc slíbil rozsáhlou rekonstrukci za 75 miliónů korun.

Čeká je škudlení

I tak se však strana nevyhne škrtům a spoření v provozních nákladech. Omezit by se měly výdaje na kampaň pro podzimní volby, původně plánované ve výši 100 miliónů korun. Strana také uspořádá finanční sbírku mezi svými členy a příznivci.

Související témata:

Foto: Novinky

Foto: Poslanecká sněmovna ČR, Novinky

Ing. Roman Váňa

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr vnitra Milan Chovanec při rozhovoru pro deník Právo.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka

Úspory se budou týkat i zaměstnanců. „Budeme snižovat provozní náklady, mzdové náklady. Určitě budeme šetřit i v personální oblasti, ale ne takovým způsobem, aby to podlomilo schopnost sociální demokracie v příštích měsících se aktivně účastnit krajských a senátních voleb,“ komentoval premiér a předseda strany Bohuslav Sobotka.

Reklama

Výběr článků

Načítám