Hlavní obsah

Šéf Vojenské kanceláře Hradu Pilc rezignoval, nahradil ho Kaše

• Aktualizováno
Právo, Novinky, rav, jas, dan

Šéf Vojenské kanceláře prezidenta generál Rostislav Pilc ve čtvrtek rezignoval. Oznámil to jeho právní zástupce Daniel Volák. Pilc loni v prosinci přišel o prověrku na stupeň přísně tajné, kvůli tomu podal dvě žaloby na Národní bezpečnostní úřad (NBÚ). V čele kanceláře jej nahradil Jan Kaše.

Foto: David Taneček, ČTK

Rostislav Pilc s prezidentem Milošem Zemanem

Článek

„Generálmajor Pilc nadále považuje postup NBÚ ve svém případu za nezákonný. Nepřeje si však prodlužovat stav, kdy je prezident republiky kvůli této záležitosti vystaven stálému veřejnému i mediálnímu tlaku,” zdůvodnil Volák generálovo rozhodnutí.

Pilc v žalobách napadl odebrání prověrky a rovněž rozhodnutí úřadu o neudělení nové prověrky na stejný stupeň. Pilc v březnu neuspěl s rozkladem, který vůči rozhodnutí NBÚ podal. [celá zpráva]

Jak Volák dodal, Pilc na žalobě trvá, nicméně rezignací se rozhodl předejít dalším konfrontacím prezidenta.

Proces rozhodování o prověrkách by prý měl být podroben širší soudní kontrole. „Chci, aby výsledkem žaloby bylo nejen očištění dobrého jména mého klienta, ale přinejmenším i otevření široké a transparentní veřejné diskuse o udělování prověrek a možnostech pojistit systém proti zneužití pravomoci jednotlivci na vysokých postech bezpečnostních struktur,” uvedl Volák, který vydal prohlášení jménem svého klienta.

Pilce nahradil na Hradě Kaše

Pilce nahradil brigádní generál Jan Kaše (56), který šéfoval armádní Agentuře komunikačních a informačních systémů. Prezidentovi ho již před časem nabídl generální štáb. O jmenování Kašeho informoval mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Kaše se v armádě specializoval na informační a spojovací techniku. Pracoval jako náčelník spojovacího vojska nebo jako bezpečnostní ředitel na ministerstvu obrany. Má ale také diplomatické zkušenosti, pracoval jako obranný poradce na velvyslanectví v Tel Avivu nebo jako velitel kanceláře NATO v Bělehradě.

Související téma:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám