Hlavní obsah

Šéf Vojenské kanceláře Hradu neuspěl s rozkladem kvůli odebrání prověrky

Aktualizováno

Náčelník vojenské kanceláře prezidenta Rostislav Pilc neuspěl s rozkladem, který podal vůči odebrání bezpečnostní prověrky. Šéf Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) Dušan Navrátil potvrdil rozhodnutí svých podřízených. Ve středu to uvedl Pilcův advokát Daniel Volák.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Náčelník vojenské kanceláře prezidenta Rostislav Pilc

Článek

"Odůvodnění rozhodnutí je zarážející a vyvolává mnohé otazníky," řekl Volák. Rozkladová komise NBÚ podle něj doporučila rozhodnutí o odebrání prověrky zrušit s argumentem, že zpráva Vojenského zpravodajství týkající se Pilce je nevěrohodná.

"Ředitel NBÚ si z vlastní iniciativy vyžádal doplnění zprávy a až poté byl rozklad zamítnut. Toto dodatečné dodělávání důkazů budí dojem, že jde o mstu někoho z Vojenského zpravodajství a že odebrání prověrky bylo na objednávku," poznamenal Volák.

Šéf vojenské kanceláře na Hradě patří mezi vlivné představitele armády. Jeho prostřednictvím vykonává prezident svou roli nejvyššího velitele ozbrojených sil. Do jeho kompetencí patří i řízení Hradní stráže. Pilc měl dosud na starosti také vypracovávání podkladů pro jmenování generálů a nejvyšších představitelů vojenských vysokých škol.

Zeman se chce seznámit s detaily

Prezident Miloš Zeman v minulosti řekl, že Pilc bude muset bez prověrky v pozici skončit. Později ale uvedl, že počká na rozhodnutí o rozkladu.

Po zveřejnění zamítavého stanoviska k rozkladu Zeman uvedl, že se nejprve seznámí se všemi materiály a teprve poté rozhodne o dalším postupu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám