Hlavní obsah

Za úvěr 338 miliónů bude ČSSD ručit Lidovým domem

Právo, Novinky, zpe, kab
Praha
Aktualizováno

Sociální demokracie bude za úvěr na splacení zhruba 337 miliónů korun advokátovi Zdeňku Altnerovi ručit Lidovým domem. Právu to potvrdil předseda Ústřední kontrolní komise a člen grémia Roman Váňa. ČSSD ve středu dostala rozhodnutí soudu, že musí částku zaplatit do pondělí.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Zdeněk Altner na snímku z roku 2010

Článek

Váňa potvrdil, že ČSSD dostala úvěr na celou částku. „Úvěr bude zítra. Zatím nevíme, kam zaplatit,” napsal Právu Váňa.

Předsednictvo soc. dem. pak ve středu večer podle informací ČTK schválilo vzetí úvěru ve výši 338 miliónů korun, tedy zhruba o milión vyšší. Půjčku si strana vezme u Fio banky, u které má vedené i transparentní účty k volební kampani.

Že si strana vezme úvěr u Fio banky potvrdil po asi tříhodinovém večerním jednání i premiér a předseda strany Bohuslav Sobotka. Další podrobnosti ani konkrétní výši půjčky však sdělit nechtěl. Zopakoval, že strana podá dovolání k Nejvyššímu soudu.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Právník Zdeněk Altner pomohl ČSSD vysoudit její sídlo - Lidový dům v Hybernské ulici v Praze. Teď jím strana bude ručit za půjčku, aby mohla Altnerovi zaplatit 337 miliónů.

Advokáta, který Altnera zastupoval u soudu, Václava Veselého, informace o pondělní splatnosti potěšila.

„Samozřejmě hned s nimi navážeme kontakt. Budu vědět ráno, jestli mi také dorazil rozsudek. Hned zítra budu kontaktovat advokátní kancelář, která ČSSD ve sporu zastupovala,” uvedl Veselý.

Strana chce ušetřit 55 miliónů

Předsednictvo strany večer také schválilo dvacet bodů úsporných opatření, které navrhl místopředseda pro hospodaření Martin Starec. Soc. dem. by díky nim během letošního roku mohla ušetřit 55 miliónů. Souhlas musí dát ještě a ústřední výkonný výbor, který se sejde v sobotu v Praze.

„Předsednictvo jednomyslně schválilo návrh pro jednání sobotního ústředního výkonného výboru, který bude o změnách definitivně rozhodovat,“ řekl novinářům po jednání Sobotka.

Myslím, že především neměla být nikdy podepsána taková smlouva, jaká byla podepsána v roce 1997
Bohuslav Sobotka, premiér a předseda ČSSD

ČSSD chce peníze ušetřit například na předvolební kampani. Původně na ni chtěla dát sto miliónů. Vybírat se také budou mimořádné členské příspěvky, uspořádá se také sbírka. [celá zpráva]

Úspory se budou týkat i konkrétních lidí. „Budeme snižovat provozní náklady, mzdové náklady. Určitě budeme šetřit i v personální oblasti, ale ne takovým způsobem, aby to podlomilo schopnost sociální demokracie v příštích měsících se aktivně účastnit se krajských a senátních voleb,“ komentoval premiér.

Sobotka po schůzi špiček strany také prohlásil, že smlouva s Altnerem neměla být nikdy podepsána. Dokument podepsal současný prezident Miloš Zeman.

„Myslím, že především neměla být nikdy podepsána taková smlouva, jaká byla podepsána v roce 1997. Tady se bavíme o smlouvě, která byla podepsána před 19 lety. Mluvíme o soudním řízení, které trvalo 16 let. Z toho 12 let trvalo řízení před městským soudem v Praze. To je naprosto neuvěřitelná věc,” rozčílil se premiér.

Dodal, že rozhodnutí soudu nezohledňuje fakt, kdo 12 let to soudní řízení protahoval. „To nebyla soc. dem.,” podotkl Sobotka.

Spor mezi ČSSD a Altnerem začal v roce 1997, kdy spolu uzavřeli smlouvu o právní pomoci v kauze Lidový dům s tím, že za pomoc bude právníkovi vyplacena smluvní odměna ve výši deset procent z hodnoty Lidového domu.

Podle smlouvy ale v případě nezaplacení nabíhalo penále – každý den 0,3 procenta. Nyní musí soc. dem. Altnerovi zaplatit 18,5 miliónu a smluvní pokutu, která šplhá na zhruba 317 miliónů.

Reklama

Výběr článků

Načítám