Hlavní obsah

Kurdské milice YPG otevřely v Praze svou kancelář, Česko je neuznává

Kurdské milice Lidové obranné jednotky (YPG), které v Sýrii bojují proti radikálním islamistickým skupinám, v neděli v Praze otevřely své evropské zastoupení. Organizace to oznámila v tiskovém prohlášení, podle kterého chce v Česku usilovat o politickou, občanskou a humanitární pomoc v boji s islámským terorismem. Kromě YPG budou mít své zastoupení v Praze rovněž kurdské bojovnice z Ženských obranných jednotek (YPJ). Česko ale takzvaný syrský Kurdistán ani žádnou jeho politickou reprezentaci oficiálně neuznává.

Foto: Profimedia.cz

Bojovnice kurdských milicí YPG. Ilustrační foto

Článek

Kurdské milice YPG jsou Západem i Ruskem považovány za zdatné účastníky bojů proti radikálům v Sýrii. Proti takzvanému Islámskému státu a dalším radikálním islamistickým skupinám bojují v oblasti syrské Rodžavy. Se Sýrií sousedící Turecko ale řadí k teroristickým skupinám i YPG, a právě kvůli jejich bojovým úspěchům u hranic Ankara loni vstoupila do syrského konfliktu a obnovila boj proti Straně kurdských pracujících (PKK).

"Českou republiku jsme si nevybrali náhodou. Ve vaší historii vidíme paralely s naším vlastním bojem za demokracii, lidská práva a za svobodu. Ať už jde o boj za národní sebeurčení v rámci Rakouska-Uherska, události pražského jara nebo sametovou revoluci v roce 1989," uvedl Šeruan Hasan, předseda spolku YPG Evropa.

V Praze i kurdské bojovnice

Podle něj je boj YPG s mezinárodním terorismem plně v souladu se zájmy Česka a jeho spojenců. "S Vaší podporou můžeme v oblastech pod naší kontrolou zajistit bezpečnou zónu pro všechny Syřany bez rozdílu jejich národnosti či vyznání a zmírnit tak dopady imigrační vlny, jenž v mnoha ohledech ohrožuje současnou Evropu," dodal Hasan.

Kromě Lidových obranných jednotek budou mít v Praze zastoupení rovněž kurdské bojovnice ze Ženských obranných jednotek. "Náš boj v Sýrii není jen bojem s islámským fundamentalismem, ale také bojem o rovnoprávnost mezi muži a ženami," uvedla polní velitelka Imán ad-Darvišová, která bude v České republice jednotky YPJ zastupovat.

Česká republika oficiálně neuznává existenci takzvaného syrského Kurdistánu jako nezávislé či autonomní státní entity. "Následkem toho neuznává ani jakoukoli její politickou reprezentaci," uvádí ministerstvo zahraničí na svém webu.

Reklama

Výběr článků

Načítám