Hlavní obsah

Stropnický: Vojáci v ulicích musí být vidět

– Praha
Novinky, Barbora Zpěváčková

Vojáci se zbraněmi v ulicích se možná stanou každodenní realitou Čechů, připustil ministr obrany Martin Stropnický (ANO). V rozhovoru pro Novinky popsal, jak bude v praxi vypadat první stupeň ohrožení terorismem, který v Česku platí od úterý. Vláda ho vyhlásila kvůli teroristickým útokům v Bruselu.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Martin Stropnický přichází na sněm ANO

Článek

Jak konkrétně bude vypadat nasazení 550 vojáků, kteří doplní hlídky policie?

Je to rozděleno na tři základní místa – Brno, Prahu, Ostravu. V Praze bude 350 vojáků, v Ostravě a Brně po stovce. O nasazení bude rozhodovat policie, vytvoří se společné hlídky. Vojáci budou mít stejné pravomoci jako policisté, budou ozbrojeni.

Dáváme ještě k dispozici vrtulník ve Kbelích, kdyby byl potřeba například kvůli nějakému monitorování nebo další činnosti. Zvýšíme také ostrahu všech vojenských objektů. Vláda vyhlásila první stupeň ohrožení terorismem. Nejedná se o nějakou dramatickou chvíli, na druhou stranu je potřeba ostrahu posílit.

V praxi to bude vypadat tak, že lidé budou na ulici potkávat vojáky?

Záleží na policii, která bude dávat úkoly. Ale patrně ano. Je to součást opatření, aby vojáci byli vidět. Není důvod je schovávat. Celý den jsem strávil na jednání v Římě a musím říci, že tam je přítomnost vojáků a policistů v ulicích masivní. A byla i před tragédií v Bruselu. Mezitím jsou proudy turistů a lidé tam žijí normálně dál.

To, že jsou policisté a vojáci v ulicích, je v zájmu občanů, aby mohli normálně fungovat. Bez toho by to nešlo
Martin Stropnický (ANO), ministr obrany

Bude to mít nějaký reálný dopad? V Bruselu byla učiněna také nějaká zvýšená bezpečnostní opatření, a přesto teroristé zaútočili.

Nechci hodnotit práci bruselských policistů. Ale rozhodně není řešením nedělat nic. Nemáme ze všech dostupných zdrojů informace, že by se tady k něčemu schylovalo, ale zároveň nemůžeme předstírat, že se celá záležitost České republiky netýká.

Jak dlouho bude platit stupeň ohrožení?

Zatím dva měsíce. Ale nechci dělat nějaké závěry, může to být kratší dobu, ale i déle. Musíme si asi pomalu, ale zato rychle zvykat na to, že určitá doba nějaké bezpečnostní bezstarostnosti teď prostě nepanuje. To, že jsou policisté a vojáci v ulicích, je v zájmu občanů, aby mohli normálně fungovat. Bez toho by to nešlo.

Bude to nyní každodenní realita?

V řadě zemí tomu tak už je. My jsme trochu stranou, což je výhoda, která ale nemusí trvat nekonečně. Bylo by naivní si říkat, že se nás ta situace netýká.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám