Hlavní obsah

Návrh na úřední kontroly kotlů podpořila Sněmovna

– Praha

Úřady možná dostanou pravomoc kontrolovat, čím lidé topí doma v kotlích. V případě prohřešků by mohly ukládat pokuty. Návrh novely zákona o ochraně ovzduší, která to předpokládá, podpořila ve středečním úvodním kole Sněmovna.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Ilustrační foto

Článek

Kritici předlohy poukazují na možný zásah do práva na nedotknutelnost obydlí. Zastánci naopak mluví o právu na příznivé životní prostředí. Jan Zahradník (ODS) neprosadil návrhy na zamítnutí novely už v prvním čtení ani její vrácení vládě k přepracování. Předlohu nyní budou posuzovat výbory pro životní prostředí a pro veřejnou správu.

Hlavně ze starších domovních kotlů podle ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) pocházejí jemné prachové částice, které poškozují zdraví lidí. Zákon sice zakazuje spalovat například odpad, nyní to ale nelze zkontrolovat. Dodržování pravidel se určuje jen podle tmavosti kouře, test ale není možné provést například v noci nebo za větru, uvedl.

Fyzická kontrola by byla krajním řešením

Vládní návrh podle ministra střet obou ústavních práv vyvažuje. Brabec upozornil na to, že fyzická kontrola kotle v domácnosti by byla až krajním řešením. Předloha předpokládá, že prověrka by mohla přijít, pokud se důvodné podezření na porušení zákona objeví opakovaně. Úředníci budou muset majitele nejprve písemně vyzvat, aby zjednal nápravu s informací, co v opačném případě může nastat.

Lidem, kteří by pracovníky kontroly domů nepustili, by ale hrozil postih až 50 000 Kč. Prověrky by měl zákon umožnit od příštího roku. Jiné metody kontroly nejsou podle Brabce průkazné.

„Můžeme si stokrát slibovat, že kontroly budou poslední krok, může se ale stát, že se z nich stane pravidlo," varoval před přijetím zákona a před možnými šikanózními prověrkami Zahradník. Nastínil možnost „nekontaktního prokazování", například odebírání vzorků kouře prostřednictvím dronů. Podle Herberta Pavery (TOP 09) by byla vhodná cesta, aby tyto kontroly prováděli odborníci při pravidelných revizích kotlů a komínů.

Nebude to tak, že by někdo přišel a vykopl dveře
zpravodaj Václav Zemek (ČSSD)<br/>

Prolomení domovní svobody pro kontroly kotlů zpochybnil taky lidovec Jiří Junek. Takovým postupem by úředníci mohli dostat v budoucnu právo prověřovat například i to, zda lidé třídí odpad, uvedl. Junek se taky obává toho, že novinku by lidé mohli zneužívat v sousedských sporech.

Naopak zpravodaj Václav Zemek (ČSSD) zdůraznil, že kontrolor nebude procházet celý byt, ale bude se smět zaměřit jen na místo topeniště. „Nebude to tak, že by někdo přišel a vykopl dveře," uvedl. Předlohu podpořil taky Martin Kolovratník (ANO). Případů, kdy jeden člověk znečišťuje ovzduší, čímž trpí mnoho dalších lidí, je podle něho hodně.

Předloha také zakotví pravidla pro uznávání zahraničních plaket pro vjezd automobilů do nízkoemisních zón. Žádné zóny zatím ale v Česku vyhlášeny nebyly. Norma taky upraví pravidla pro vyhlašování a ukončování smogových situací a regulací. Nebudou se navíc vyhlašovat smogové situace nebo regulace při zvýšené koncentraci některých látek v ovzduší, pokud rychle poklesnou. Do zákona se rovněž dostanou imisní limity pro určité částice polétavého prachu.

Anketa

Měly by mít úřady pravomoc kontrolovat vytápění tuhými palivy v domě?
Ano
30,3 %
Ne
69,7 %
Celkem hlasovalo 1618 čtenářů.

Výběr článků

Načítám