Hlavní obsah

Valachová: Kvůli šikaně by měly být vyvozeny personální důsledky

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

V případě, že vedení Střední průmyslové školy Na Třebešíně vědělo o šikanování učitelky angličtiny a nic s ním nedělalo, by měl zřizovatel školy vyvodit personální důsledky. Po páteční schůzce s ředitelem průmyslovky Františkem Bártlem a náměstkem primátorky Petrem Dolínkem (ČSSD) to prohlásila ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD).

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministryně školství Kateřina Valachová

Článek

Školu zřizuje pražský magistrát. „Pokud se prokáže, že vedení školy o situaci vědělo nebo nedodrželo preventivní postupy, je jediné možné řešení - že budou vyvozeny personální důsledky vůči vedení školy,“ řekla Valachová.

Nijak to podle ní nesouvisí s tím, jestli nějak pochybila konkrétní osoba. „Souvisí to s tím, jak vážně přistoupíme k tomu, co se stalo, včetně toho, že všichni zúčastnění převezmou objektivní odpovědnost,” dodala ministryně.

Za to, aby bylo vedení průmyslovky odvoláno, vznikla už petice. K pátku se pod ní podepsalo 900 lidí. „Jsou mezi nimi rodiče studentů školy, bývalí absolventi nebo současní studenti. Petice poběží do konce tohoto týdne, poté bude předána zřizovateli školy, tedy pražskému magistrátu,“ sdělil autor petice Adam Halmoši.

Studenti by mohli být vyloučeni

Ministryně také v pátek odpoledne prohlásila, že s ohledem na zveřejnění nových nahrávek jsou důvody k zahájení nového řízení se studenty. Důsledkem by mohlo být jejich vyloučení ze školy. Trojice chlapců je momentálně vyloučena podmínečně.

Valachová šikanu znovu odsoudila. „Žádám všechny aktéry, že podobné jednání je nutné zcela jednoznačné odsuzovat a uvědomovat si, že od nerespektování a urážení učitele k násilí a šikaně je malý krok,“ podotkla.

Do školy zavítá primátorka Krnáčová

V úterý se chystá průmyslovku navštívit spolu s primátorkou Adrianou Krnáčovou (ANO). Podle ministryně je potřeba pracovat na obnovení vztahů a atmosféry ve škole.

Pětapadesátiletou učitelku průmyslovky šikanovala trojice studentů, což dokazují zveřejněná videa. Učitelka v lednu zkolabovala a následně zemřela. Škola přímou souvislost s úmrtím a šikanou odmítá. [celá zpráva]

Páteční schůzky se kromě Dolínka a Bártla zúčastnil i ústřední školní inspektor Tomáš Zatloukal a generální inspektor Státního úřadu inspekce práce Rudolf Hahn.

S hrubým slovníkem se podle šéfů inspekce setkalo 36 procent českých škol, které v loňském školním roce navštívila. S fyzickou agresí potom 4,7 procenta. „Netěší mě to, budeme činit kroky, abychom společně se školní inspekcí podporovali vedení škol. Je potřeba předcházet takovému jednání a vyvozovat důsledky,“ komentovala Valachová.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám