Hlavní obsah

Hrůzná šikana. Škola tvrdí, že se smrtí učitelky nesouvisí

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na střední průmyslové škole v pražských Malešicích se to v pondělí hemžilo kriminalisty a inspektory. Vše kvůli úmrtí učitelky, která podle svědectví studentů čelila dlouhé měsíce šikaně. Škola tvrdí, že za její smrtí je něco jiného.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

Blesk.cz zveřejnil videa, na nichž učitelka cizích jazyků Ludmila čelí útokům tří studentů se sklopenou hlavou a mírným přemlouvajícím tónem. A to, i když jí skáčou po katedře, vystrkují na ni rozkrok, křičí jí sprostě do obličeje, tahají ji za vlasy, pronásledují ji na chodbách nebo vystavějí hradbu z lavic u dveří třídy, aby nemohla projít.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Zhruba půl roku tenhle nepochopitelný teror učitelka podle ostatních studentů snášela. Až to ani někteří spolužáci nevydrželi a žádali vedení školy, ať zasáhne. To se ovšem nestalo.

Pak došlo k tragédii. Matka sedmnáctileté dcery se na konci ledna zhroutila a začátkem února zemřela v jedné z pražských nemocnic. Nyní kriminalisté zjišťují, zda za její úmrtí mohou dlouhodobé psychické a fyzické útoky, nebo něco jiného.

Vedení školy potrestalo viníky podmíněným vyloučením ze studia a trojkou z chování
z vyjádření zástupkyně ředitele školy Taťjany Kubíkové

Vedení školy začalo jednat právě až v polovině ledna, kdy studenti své oznámení stvrdili videi, která natočili ve třídě.

„Vedení školy obdrželo 12. ledna 2016 informaci o šikaně. Někteří žáci předali vedení školy videozáznamy zachycující nepřípustné jednání jiných žáků. Vedení školy tyto informace okamžitě prošetřilo a do 48 hodin potrestalo viníky podmíněným vyloučením ze studia a trojkou z chování,“ uvádí ve vyjádření zástupkyně ředitele školy Taťjana Kubíková.

Ze služební povinnosti se tím začala policie zabývat, a to už v pátek minulého týdne
mluvčí pražské policie Jan Daněk

Jako nedostatečné se to vedení školy tehdy nejevilo. Zástupkyně se brání tím, že tak hrůzná videa, která nyní kolují na internetu, oni předtím neviděli.

„Je nám líto, že jsme je nedostali spolu s těmi prvními, reakce vedení školy by zcela jistě odpovídala závažnosti nepřípustného jednání žáků. Ale nic nezametáme pod koberec. Na základě nových informací zahájíme nová řízení a obnovíme již rozhodnutá, tedy pokud nedojde k překvalifikování na přečiny nebo zločiny ze strany orgánů činných v trestním řízení,“ uvedla Kubíková. Vedení školy se však za celou dobu na policii neobrátilo.

„Před chvílí jsem mluvil s kriminalisty, zatím nedospěli k žádným závěrům. Sice nás nekontaktovala škola, ale vzhledem k tomu, že se objevila videa a svědectví v médiích, ze služební povinnosti se tím začala policie zabývat, a to už v pátek minulého týdne,“ sdělil Právu v pondělí odpoledne mluvčí pražské policie Jan Daněk.

Pro dceru sbírají peníze

Podrobné šetření postupu školy je nyní i pod drobnohledem jejího zřizovatele.

„V pondělí dopoledne byla ve střední škole v Malešicích kontrolní skupina magistrátního odboru školství. Získala podklady a bude mimo jiné dávat dohromady chronologii případu. Budeme také podávat podnět na inspektorát bezpečnosti práce. Pražský inspektorát České školní inspekce šetření podle našich informací provede v úterý,“ řekl redakci mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman.

Jednalo se o fatální zdravotní problém naší kolegyně, nesouvisející s amorálním jednáním některých žáků
zástupkyně ředitele školy Taťjana Kubíková

Ať už tři studenty postihne tvrdší trest, nebo bude potrestána škola, její vedení odmítá, že by nesli vinu za smrt učitelky. Podle vyjádření zástupkyně vědí, proč a na co zemřela, ale zveřejnit to nemohou.

„Já jsem byla jménem školy ve spojení s ošetřujícími lékaři naší kolegyně a byla jsem oprávněna, na základě jejího svolení, dostávat zprávy o jejím zdravotním stavu. Na základě těchto informací bylo spolehlivě určeno, že se jednalo o fatální zdravotní problém naší kolegyně, nesouvisející s amorálním jednáním některých žáků,“ uvedla Kubíková.

„Vedení školy odmítá příčinnou souvislost mezi šikanou a pozdějším úmrtím učitelky. Zdůvodnění tohoto názoru v současné době není možné zveřejnit, a to nejen vzhledem k probíhajícímu policejnímu vyšetřování, ale také s ohledem na práva nezletilé dcery zesnulé paní kolegyně,“ dodala s tím, že celá škola vyjádřila zármutek nad úmrtím kolegyně.

Zahájila i finanční sbírku a hledá i další způsoby, jak zmírnit následky tragické ztráty pro nezletilou dceru kantorky.

Reklama

Výběr článků

Načítám