Hlavní obsah

Za vulgarity se omlouvám, ale Zeman fašista je, říká muž, jehož ostrá slova prezident citoval

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Tomáš Peszyński, jehož ostrá slova citoval v neděli prezident Miloš Zeman v rozhovoru pro Frekvenci 1, se omluvil za vulgarity na adresu hlavy státu, za obsahem své kritiky si ale stojí. Trvá na tom, že Zeman je fašista.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

Peszyński potvrdil, že výrok, který Zeman v neděli citoval ve vysílání („Prezident je za... fašistické ho..., a až chcípne, tak se ožeru”), skutečně zveřejnil na svém facebookovém profilu vloni 17. listopadu. Pobouřilo ho, že hlava státu vystoupila na Albertově po boku šéfa extremistického hnutí Blok proti islámu Martina Konvičky.

„Uznávám, že výrazy ,za...ný´ a ,ho..do´ jsou vulgární, a omlouvám se za ně. Uznávám, že čekat na něčí smrt není správné chování. Samozřejmě nečekám na smrt Miloše Zemana a ani nikoho jiného,“ uvedl v pondělí Peszyński.

Slova prý před třemi měsíci napsal pod vlivem emocí a nebyla myšlena vážně. „Ovšem na tom, že Miloš Zeman je fašista, trvám. Je to mé hodnocení jeho politiky a jeho názorů,“ dodal.

Peszyński také podotkl, že je absurdní, když prezident, který je proslulý svým „vulgárním vyjadřováním a nejapnými žerty“, vyčítá občanovi jeho slovník.

Premiérovi, ale i jiným politikům, kteří se znelíbili Miloši Zemanovi, je zde spíláno mnohem ohavnějším způsobem
Tomáš Peszynski, aktivista

„Miloš Zeman rovněž používá selektivní morálku, když ignoruje výroky svých příznivců,“ dodal muž.

Zeman výrok využil k útoku na Sobotku

Zeman se v neděli kvůli výroku Peszyńského znovu opřel do předsedy vlády Bohuslava Sobotky (ČSSD). Premiérovi vytkl, že autor vulgárních vyjádření organizoval demonstraci na jeho podporu. Ta se konala minulý týden před Úřadem vlády.  „Pokud získávám na své politické cestě lidi s tím výrazivem a ti organizují demonstrace na moji podporu, pak je asi něco špatně,” řekl v neděli Zeman.

Peszyński k tomu poznamenal, že se Sobotkou demonstraci nijak nekonzultoval a ani není jeho voličem.

Poukázal i na to, že desítky Zemanových příznivců se na sociálních sítích vyjadřují ještě ostřeji. „Premiérovi, ale i jiným politikům, českým i zahraničním, kteří se znelíbili Miloši Zemanovi, je zde spíláno mnohem ohavnějším způsobem a otevřeně vyhrožováno násilím. Bohužel, nikde jsem nenalezl žádné vyjádření Miloše Zemana, které by toto odsuzovalo,“ zdůraznil muž.

Související téma:

Foto: Archiv TV Prima

Prezident Miloš Zeman při rozhovoru

Prezident nepoužil vulgární slova ve vysílání poprvé. Pronesl je už na podzim roku 2014. Tehdy Hovory z Lán vysílal Radiožurnál. Stanice posléze přišla s požadavkem, aby se rozhovor předtáčel, což prezident odmítl a pořad se přesunul na Frekvenci 1.

Reklama

Výběr článků

Načítám