Hlavní obsah

Poslanci schválili zavedení EET

Novinky, jas
Aktualizováno

Koaliční strany ve středu schválily zavedení elektronické evidence tržeb. Návrh, od něhož si vláda slibuje do státní kasy až 18 miliard korun ročně, nyní posoudí senátoři. TOP 09 a ODS se chtějí kvůli schvalovacímu postupu obrátit na Ústavní soud.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) a předseda TOP 09 Miroslav Kalousek

Článek
ON-LINE reportáž z jednání si můžete přečíst na konci článku.

Pro zákon hlasovala vládní koalice, podpořili ji někteří poslanci z klubu Úsvitu - Národní koalice a tři nezařazení poslanci. Komunisté se zdrželi. Poslanci ODS a TOP 09 a Starostů na protest opustili jednací sál. V sále však zůstal Karel Tureček, který je sice členem klubu TOP 09 a Starostů, řady TOP 09 však loni opustil. Při závěrečném hlasování se zdržel.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Hotely a restaurace zřejmě už od listopadu

Jako první se do evidence zapojí hotely a restaurace, a to zřejmě už od listopadu. Záleží na tom, kdy zákon vyjde ve sbírce. Ještě ho musí schválit Senát a podepsat prezident. V Senátu má vládní koalice většinu a prezident Miloš Zeman se už dříve za evidenci tržeb postavil.

Vláda si od evidence tržeb slibuje narovnání podnikatelského prostředí mezi podnikateli, kteří daně platí, a těmi, kteří je neplatí. Nový nástroj má také pomoci omezit daňové úniky a od zapojení všech zahrnutých odvětví má podle vlády vynášet ročně až 18 miliard korun.

Podle pravicových kritiků naopak poškodí drobné živnostníky a podnikatele a přinese také riziko zneužití získaných dat. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) tyto námitky opakovaně odmítl.

ON-LINE reportáž

12:13 - Schůze věnovaná EET skončila, ve 12:23 bude do 14 hodin pokračovat řádná schůze Sněmovny.

12:13 - Sněmovna schválila i změny zákonů souvisejících se zavedením EET.  Pro bylo 105 poslanců. Oba návrhy nyní poputují do Senátu.

12:06 - Poslanci budou ještě hlasovat o změně souvisejících zákonů, což je doprovodná norma.

Foto: Petr Horník, Právo

Výsledek hlasování o zavedení EET.

12:04 - Sněmovna návrh schválila, pro bylo 105 poslanců, proti 3.

12:02 - Šéf poslanců KSČM Kováčik oznámil, že jeho strana se při hlasování zdrží. Klub podle něj bude hlasovat jednotně.

12:02 - Šéf poslanců KSČM Kováčik oznámil, že jeho strana se při hlasování zdrží. Klub podle něj bude hlasovat jednotně.

Připomněl zároveň, že došlo k určitému "ohnutí" jednací procedury ze strany vládní koalice.

11:56 - Jednání po přestávce pokračuje.

11:25 - Šéf Sněmovny Hamáček vyhlásil půlhodinovou pauzu, o niž požádal poslanecký klub KSČM.

Závěrečné hlasování by mělo proběhnout v 11:55.

11:23 - Poslanci hlasují o jednotlivých pozměňovacích návrzích.

11:21 - „Dnes je opravdu černý den pro české živnostníky i českou parlamentní demokracii. Byla porušena tradice českého parlamentarismu a porušen zákon,“ uvedl šéf ODS Fiala. Koalici vytýká, že neumožnila některým poslancům přihlášeným do diskuze promluvit na plénu.

ODS prý udělá vše pro to, aby zákon nevstoupil v platnost. Obrátíme se na Ústavní soud. Fiala slíbil, že pokud se jeho strana dostane do vlády, zruší jak zákon o elektronické evidenci, tak kontrolní hlášení u DPH, které platí od letošního ledna.

11:20 - Přihlášeno je momentálně 146 poslanců.

11:17 - Poslanci ODS a TOP 09 opouštějí jednací sál. Sněmovna začíná hlasovat.

11:15 - Šéf poslanců KSČM  Pavel Kováčik požádal o půlhodinovou přestávku poté, co bude hlasováno o pozměňovacích návrzích.

11:14 - Kalousek navrhl okamžité odvolání předsedajícího, neboť podle něj Hamáček uvedl Sněmovnu v omyl. „Obávám se, že to nebyla chyba, ale úmysl,” dodal Kalousek.

Ani Kalouskův návrh neprošel.

11:12 - Šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura vznesl další námitku proti postupu předsedajícího. Předseda Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) si se Stanjurou vyjasňuje postup.

„To je zneužití a ohýbání zákona,” uzavřel Stanjura. Ani tentokrát nebyla jeho námitka přijata.

11:08 - Zpravodaj návrhu představuje hlasovací proceduru. Poslanci budou rozhodovat o pozměňovacích návrzích a nakonec i o návrhu jako celku.

11:05 - Návrh na vrácení do druhého čtení nebyl přijat.

11:02 - Šéf poslanců ODS Stanjura podal námitku proti postupu předsedajícího, neboť podle něj nikdo nepodal návrh na ukončení rozpravy. Kalousek se k námitce připojil.

„Nedělejte z toho úplný… Agrofert,” ukončil Kalousek své vystoupení.

Námitky nebyly přijaty.

11:00 - Sněmovna ukončila rozpravu o návrhu. Závěrečné hlasování se přiblížilo.

10:59 - Čas hlasování se přiblížil a opozice opakovaně apeluje na vládní koalici, aby nechala vystoupit přihlášené poslance.

10:56 - Miroslav Kalousek připomněl, že ještě 14 kolegů z jeho klubu nevystoupilo v debatě a nemohlo využít svůj prostor. Poslanec připomněl, že pokud nebudou moci vystoupit se svými návrhy, budou kráceni na právech.

10:54 - Vláda podle Černochové není schopna uhlídat data, která budou zanesena v systému.

10:50 - Podle poslankyně bude zavedení EET pro mnoho podnikatelů likvidační. Diví se tomu, proč se má EET vztahovat například na lékaře, inkasují minimální částky a další administrativa je bude zbytečně zatěžovat.

10:46 - Černochová požaduje, aby byl ve Sněmovně klid a ona nebyla ve svém vystoupení rušena hovory kolegů.

10:44 - Podle poslankyně ODS Jany Černochové vyhlásila vláda prostřednictvím EET obdobu třídního boje živnostníkům.

10:40 -  Zahradníka vystřídal u řečnického pultíku jeho stranický kolega Petr Bendl. I on pokračoval v kritice návrhu. Systém je podle něj snadno zneužitelný.

10:24 - Poslanec ODS Jan Zahradník navrhl vrátit návrh zákona do druhého čtení.

10:20 - Jermanová požádala novináře na galerii, aby nehlučeli a nerušili poslance při jednání.

10:10 - Vítězslav Jandák  (ČSSD) Laudátovi připomněl, že jeho projev již není dynamický a je prý na něm vidět, že již toho má takříkajíc dost.

10:05 - Šéf poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů František Laudát pokračuje v kritice postupu koalice i samotného návrhu zákona.

9:58 - Stanjura se následně pozastavil nad tím, že zpravodaj tisku načítal legislativně-technické úpravy za poslance, kteří se obávali, že by se na ně nedostalo. Místopředsedkyně Sněmovny Jaroslava Jermanová (ANO) jej ujistila, že vše je konzultováno se sněmovní legislativou.

9:50 - Stanjura parodoval gesta nynějšího mistra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD), který v minulosti coby opoziční politik pronášel dlouhé projevy, a podle Stanjury tak blokoval jednání Sněmovny.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura

„Neoznačujte porušení zákona za ochranu demokracie,” vzkázal vládě s tím, že poprvé v historii hodlá utnout rozpravu. „Co když se to bude opakovat?” tázal se Stanjura.

9:45 - Šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura připomněl, že změny jednacího řádu prosadila v minulosti ČSSD. „My to pouze využíváme,” konstatoval Stanjura. I on připomněl dřívější obstrukce, při nichž došlo i na recitaci veršů i další obskurnosti.

„Proč fňukáte?” podivil se přístupu koalice, která dnes hodlá o EET hlasovat.

9:42  - Místopředseda Sněmovny Petr Gazdík (TOP 09 a Starostové) připomněl Sklenákovi obstrukce, které v minulém volebním období předváděla ČSSD. Vzpomenul například noční projevy Davida Ratha.

9:39 - S faktickými poznámkami vystupují i další poslanci.

9:36 -  Předseda ODS Petr Fiala Sklenákovu argumentaci rovněž odmítl a připomněl, že jednání o EET nebylo neúměrně dlouhé.

Foto: Petr Horník, Právo

Miroslav Kalousek (TOP 09) a místopředsedkyně sněmovny Jaroslava Jermanová (ANO) a Vojtěch Filip KSČM)

9:35 - Šéf TOP 09 Miroslav Kalousek v reakci na Sklenákova konstatoval, že si neuměl představit, že vláda předloží zákon, který bude pro některé podnikatele likvidační.

9:32 - Sklenák si položil otázku, zda by nemohla nastat situace, že by opozice naznala, že již nenechá schválit žádný vládní zákon. Následně kolegy požádal, že by nebylo od věci vrátit se k původní praxi, kdy se ve třetím čtení nevede rozprava.

9:27 - Předseda poslanců ČSSD cituje výroky představitelů TOP 09 a ODS, kteří v minulosti tvrdili, že princip totálního zablokování schvalování některého zákona nehodlají používat opakovaně.

9:23 - Sklenák připomíná, že opozice obstruovala i u návrhu služebního zákona, byť tehdy tvrdila, že jde o výjimečný akt.

9:19 - Šéf poslanců ČSSD Roman Sklenák obhajuje proceduru schvalování, která je trnem v oku ODS a TOP 09.

9:17 - Babiš se věnuje podnětům a dotazům, které při posledním jednání poslanci vznesli. Ministr EET demonstruje na příkladu dvou podnikatelů, z nichž jeden platí daně, zatímco druhý je nepřiznává, a díky tomu může identické zboží nabízet levněji.

9:10 - Jako první si vzal slovo ministr financí Andrej Babiš (ANO), který znovu celý projekt obhajoval. „EET není pravicový ani levicový projekt,” zdůraznil s tím, že EET „povede k narovnání podnikatelského prostředí”.

Poslanci se závěrečným čtením předlohy zabývali již téměř 24 hodin čistého času. TOP 09 spolu s ODS využívaly k blokování návrhu i obstrukční  praktiky.

Sněmovna v lednu nejprve omezila řečnickou dobu poslanců na dvakrát deset minut, následně přistoupila i k pevnému termínu hlasování.

Do diskuse jsou přihlášeny ještě více než tři desítky poslanců, a dá se proto předpokládat, že se na všechny do 11. hodiny nedostane.

Koalice si od zavedení EET slibuje vyšší výnos daní, který ministr financí Andrej Babiš (ANO) vyčíslil ročně na 18 miliard korun.

Související téma:

Foto: Profimedia.cz

Odkdy by měla norma začít fungovat, není jasné. Původně vláda počítala se startem letos v lednu, nyní se hovoří nejčastěji o polovině roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám