Hlavní obsah

Do Prahy přijede na summit V4 i Makedonie a Bulharsko

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Migrační krizi bude na mimořádném summitu visegrádské čtyřky v Praze kromě premiérů Česka, Polska, Maďarska a Slovenska řešit i prezident Makedonie Ďorge Ivanov a bulharský premiér Bojko Borisov. Předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD) to ve středu oznámil na svém Twitteru.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Premiér Bohuslav Sobotka

Článek

Politici by se měli v Praze sejít v polovině února. Hlavním tématem jednání bude řešení uprchlické krize a spolupráce V4 se zeměmi Balkánu.

„Považuji za důležité, aby se představitelé Makedonie a Bulharska účastnili společné diskuse V4 o pomoci s ochranou hranic proti nelegální migraci,” uvedl Sobotka.

Premiér dodal, že nyní je nutné co nejdříve posílit vnější ochranu schengenské hranice, zřídit co nejdříve společnou evropskou pobřežní a pohraniční stráž a nastartovat dohodnutá opatření pro regulaci migrace v Řecku a Turecku.

Související téma:

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

„Pokud by se tato opatření nedařilo rychle realizovat, pak za jedno z možných řešení považuji posílení ochrany hranic mezi Bulharskem, Makedonií a Řeckem. S posílením ochrany hranic by mohly těmto zemím aktivně pomoci jak státy V4, tak i ostatní země EU,“ míní šéf kabinetu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám