Hlavní obsah

Do vrcholných pozic NATO míří další Čech

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po bývalém náčelníku generálního štábu Petru Pavlovi, který se loni stal předsedou vojenského výboru a faktickou dvojkou NATO, míří na vrchol aliančních struktur podle informací Práva další český generál. Respektive generál ve výslužbě František Mičánek (53), který dnes šéfuje Centru bezpečnostních a vojenskostrategických studií na Univerzitě obrany v Brně.

Foto: Martin Koller a Jan Kouba/acr.army.cz

Generál František Mičánek (vlevo) na archivním snímku

Článek

V pondělí budou v bruselské centrále náčelníci generálních štábů všech zemí Severoatlantické aliance volit nového děkana prestižní vojenské školy NATO Defense College v Římě. Mičánek je nejžhavějším kandidátem na toto nejvyšší akademické místo v Alianci.

Má totiž vlivného zastánce, generála Pavla, který jako šéf všech náčelníků bude volbu řídit a je i nadřízeným děkana. „František Mičánek má velkou šanci a v českém prostředí bych těžko hledal někoho vhodnějšího,“ řekl Právu Pavel.

Foto: Milan Malíček , Právo

Ministr Martin Stropnický naštval generála Petra Pavla kvůli novému šéfovi armádní policie.

Mičánek Právu vzkázal, že pokud se dostane do čela školy, která v Římě sídlí již přes padesát let, bude chtít změnit tradiční myšlení v Alianci.

„Tím, že přinesu impulzy z nových členských zemí – přece jen máme unikátní postoj k řešení celé řady současných krizí,“ uvedl.

Velel protiletadlovému pluku

Mičánek je expert na obrannou a bezpečnostní politiku i mezinárodní vojenskou spolupráci. V minulosti velel protiletadlovému raketovému pluku a šéfoval sekci plánování obranných sil na ministerstvu obrany. V alianční škole pro vybrané důstojníky a úředníky z aliančních armád by nebyl žádným nováčkem, protože tam přes dva roky pracoval jako ředitel jednoho z odborů.

Kromě Mičánka alianční školou prošli tři čeští generálové – František Maleninský, Jaroslav Kocián a Pavel Adam. Děkana alianční školy volí náčelníci generálních štábů vždy na čtyři roky. V současné době je děkanem polský generál Janusz Bojarski.

Podporu Mičánek našel i u českého ministra obrany Martina Stropnického (ANO), který soudí, že česká armáda už dospěla.

„Po jmenování generála Pavla do čela Vojenského výboru NATO jde o další významný post, který může obsadit český zástupce. Je to potvrzení toho, že jsme pro NATO plnohodnotným partnerem a Alianci můžeme nabídnout know-how a odborníky, kteří dokážou své bohaté zkušenosti předávat kolegům,“ řekl Právu Stropnický.

Reklama

Výběr článků

Načítám