Hlavní obsah

Babišovci mají před volbami potíže

Právo, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klesající preference, rozpady koalic na radnicích, umíněné buňky v regionech i těžkosti při hledání zvučných jmen na kandidátky – deset měsíců před krajskými volbami má hnutí ANO problémů víc než dost.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Andrej Babiš

Článek

K jejich vyřešení ani zaklínadlo jménem Andrej Babiš nemusí na podzim stačit. Na podzim 2014 vykukoval ministr málem na každém billboardu za lídrem v obecních volbách a babišovci ovládli většinu velkých radnic.

Jasno o kandidátech na hejtmany i o programu pro krajské volby chtěl mít Babiš hned zkraje roku. Nyní uznává, že mu jeho plán nevyšel. Podle předsedy je ale stále dost času. „Chceme hlavně vybrat lidi, kteří nás budou dobře reprezentovat,“ řekl Právu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Výběr potenciálních hejtmanů drhne hlavně na Vysočině, v Libereckém a Jihomoravském kraji. Zejména vítezství v posledním jmenovaném regionu by bylo pro ANO cennou trofejí, najít ale kandidáta, který by se postavil hejtmanovi ČSSD Michalu Haškovi, se Babišovi zatím nepodařilo.

Zvučných jmen ubývá

Doby, kdy se ANO pyšnilo úspěšnými podnikateli na kandidátkách, také pominuly. Vést kandidátky v krajích odmítl třeba senátor za ANO a majitel firmy Juta Jiří Hlavatý, majitel Student Agency Radim Jančura i vlastník Koh-i-nooru Vlastislav Bříza.

Kdybychom vyhráli pět krajů, bylo by to fajn
Andrej Babiš

Pokud jde o známá jména, tak jedinými významnými „zářezy“ pro ANO je zatím rektor Vysoké školy báňské-Technické univerzity Ostrava Ivo Vondrák, který povede kandidátku v Moravskoslezském kraji, a legenda českého dostihu Josef Váňa, který bude za babišovce kandidovat do Senátu na Karlovarsku.

Proto ostatně Babiš na podzim změnil taktiku – do čela kandidátek začal prosazovat alespoň ženy, i když dnes už jde vlastně o kariérní političky. Proto poslankyně za ANO Radka Maxová, Margita Balaštíková a Jaroslava Jermanová povedou kandidátky v jižních Čechách, na Zlínsku a ve Středočeském kraji. Babiš to zdůvodňuje slovy, že po zkušenostech v komunální politice „jde o lidi, které známe“.

Ne vždy si ale Babiš prosadí svou, občas mívají navrch krajské buňky, které pomalu vystrkují růžky. Předseda například prosazoval, aby královéhradeckou kandidátku vedla poslankyně za ANO Martina Berdychová, ale nepochodil.

Pět krajů je absurdně nízký cíl pro stranu, která chce vyhrát sněmovní volby
politolog Tomáš Lebeda

Babišovci místo ní chtějí nasadit náměstkyni na resortu pro místní rozvoj Kláru Dostálovou. Berdychovou, která je i místopředsedkyní uskupení Východočeši, si do čela své kandidátky tak nasadili konkurenční Starostové a nezávislí (STAN). Babiš na to říká, že to dokazuje, že ANO je demokratické hnutí.

„Pět krajů je málo“

ANO poškodily hlavně rozpady koalic ve městech. Přestože nejviditelnější jsou potíže na pražském magistrátě, výčet problematických koalic není malý. A výsledky vládnutí v komunále mohou ovlivnit rozhodování lidí v krajských volbách.

Možná i proto je Babiš, který o sobě jinak mluví jako o soutěživém člověku, střízlivější v odhadech. „Chceme uspět a důstojně obstát. Držíme se při zemi. Kdybychom vyhráli pět krajů, bylo by to fajn,“ řekl Právu. Soc. dem. chce vyhrát krajské (získat aspoň sedm regionů) i senátní volby.

Politolog Tomáš Lebeda se podivil. „Pět krajů je absurdně nízký cíl pro stranu, která chce vyhrát sněmovní volby. Z hlediska prestiže strany i dalších úvah voličů bude úspěch v krajských volbách důležitý. Jde sice o volby druhého řádu, ale slouží jako barometr a pro strany představují nejlepší průzkum,“ řekl Právu.

Anketa

Půjdete na podzim volit v krajských volbách?
Ano
90,4 %
Ne
9,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2504 čtenářů.

Související témata:

Foto: archiv, Právo

Ano, politické hnutí

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám