Hlavní obsah

Rošáda v Brně. Faltýnek junior se z představenstva městské firmy přesunul do dozorčí rady

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jiří Faltýnek, syn šéfa poslaneckého klubu ANO Jaroslava Faltýnka, opustil post místopředsedy představenstva společnosti Teplárny Brno. Stalo se tak po kritice médií směřující proti zaměstnávání politiků a jejich příbuzných ve státních nebo městských firmách. Vzápětí se ale Faltýnek ml. přestěhoval do čela dozorčí rady této společnosti.

Foto: Milan Malíček, Právo

Sídlo brněnského magistrátu

Článek

Poté, co média na angažmá Faltýnka juniora v městské firmě upozornila, připustil, že se postu v představenstvu, s platem 26 000 korun měsíčně, vzdá.

„Dali jsme slib voličům, že budeme do představenstev dosazovat profesionály. Přestože to splňuji, visí nade mnou nějaké otazníky a nerad bych se k tomu po svém rozhodnutí více vracel,” citovala jej v úvodu loňského prosince ČTK.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Faltýnek zároveň avizoval, že se dohodl na přesunu do dozorčí rady tepláren. K tomu v tichosti došlo o pár dní později. Faltýnek v polovině prosince v představenstvu skončil a byl radou města na valné hromadě obratem zvolen do dozorčí rady. V jejím čele bude pobírat 17 000 korun měsíčně.

ANO: Odborníky, ne politiky

Zaměstnávání příbuzných politiků ve společnostech s účastí státu či obcí je nešvar, proti němuž se strany často a rády vymezují. Faltýnkův případ ukazuje, že jim ale zároveň nic nebrání v této zaběhnuté praxi pokračovat.

„Domnívám se, že mezi politiky není tolik odborníků, kteří by byli schopní městské firmy řídit. V mnoha případech jsou to jen podniky, kam si lidé chodí sednout, a je to takový kolorit. Proto chceme politiku dostat z managementů společností pryč," tvrdil před komunálními volbami v srpnu 2014 Petr Vokřál, který se za hnutí ANO stal později brněnským primátorem.

V prosinci 2014  přistoupilo město pod jeho vedením ke změnám ve statutárních orgánech společnosti Teplárny Brno, kterou ovládá. A za místopředsedu představenstva byl tehdy zvolen Faltýnek mladší, který zároveň v Brně kandidoval za hnutí ANO do městského zastupitelstva, kam se však neprobojoval. Stal se nicméně zastupitelem v městské části Ivanovice.

Šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek podle svých slov nevěděl, že jeho syn je členem představenstva brněnské teplárny, a odmítá, že by mu tam pomohl svými konexemi. „To je nesmysl. Nemůžu za to, že je to můj syn a že Brňáci ho oslovili, aby tam šel,“ řekl v říjnu Právu. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám