Hlavní obsah

Kalousku nezdržuj. Poslanci si kvůli obstrukcím EET oblékli speciální trička

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Poslance v pátek čeká souboj o elektronickou evidenci tržeb (EET). Kvůli klíčovému zákonu ministra financí Andreje Babiše (ANO) se koná mimořádná schůze Sněmovny. Opozice v čele s předsedou TOP 09 Miroslavem Kalouskem totiž normu ve třetím čtení blokuje, prý je připravená obstruovat i několik let. Poslanci hnutí ANO v pátek na protest proti obstrukcím oblékli stejné „dresy”.

Foto: Barbora Zpěváčková, Novinky

Poslanci hnutí ANO v tričkách proti obstrukcím o EET

Článek

„Kalousku nezdržuj“, „Nechte nás makat” nebo „Stop obstrukcím“. To jsou nápisy, které zdobí trika v červené, bílé nebo modré barvě.

„Chceme signalizovat, že se nedáme,“ vysvětlil místopředseda hnutí Jan Volný.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Barbora Zpěváčková, Novinky

Kalousku nezdržuj. Poslanci oblékli trička proti obstrukcím šéfa TOP 09.

„My bychom chtěli jako celý poslanecký klub tímto postojem deklarovat, že jsme připraveni odborně diskutovat o EET,“ prohlásil v pátek ráno na tiskové konferenci šéf klubu ANO Jaroslav Faltýnek.

Šéf hnutí Babiš na tiskové konferenci chyběl, tričko si na jednání Sněmovny neoblékl.

Poslanci už diskutovali 15 hodin

„Chceme poprosit naše kolegy ve Sněmovně, abychom tu možnost dneska měli. Chceme na stůl položit konkrétní argumenty. Jde nám pouze o jednu věc - nastavit stejné podmínky podnikání,“ žádal Faltýnek.

Zároveň připomněl, že zákonodárci se už kvůli EET sešli čtyřikrát a o zákonu celkem diskutovali 15 hodin čistého času.

Opozice naposledy zákon obstruovala na konci listopadu. Od rána až do konce schůze tehdy poslanci navrhovali změny v pořadu schůze a ke schvalování zákonů se tak vůbec nedostali. [celá zpráva]

Zavádění EET
Vláda chce pomocí elektronické evidence tržeb bojovat proti šedé ekonomice. Zavedení EET by mělo mít čtyři fáze. Nejprve by se mělo týkat restaurací, hotelů a stravovacích služeb. O tři měsíce později by měli tržby evidovat maloobchodníci. Následovat by měla roční pauza, během které by se vyhodnotilo fungování systému. Po této době budou na řadě zbývající podnikatelé, po dalších třech měsících řemeslníci. Ti by tedy tržby museli evidovat až 25 měsíců od účinnosti zákona.

Anketa

Považujete obstrukce ve Sněmovně za legitimní nástroj opozice?
Ano
37,9 %
Ne
62,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 9200 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám