Hlavní obsah

ANO s TOP 09? Leckde to funguje

Právo, Jan Rovenský

Zatímco Andrej Babiš a Miroslav Kalousek na sebe dští oheň a síru, v komunální politice není spolupráce mezi ANO a TOP 09 žádné tabu. Funguje nejen v obcích a malých městech, ale i třeba v Pardubicích, Písku, Příbrami, v brněnských městských částech či Praze 6.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (vlevo) a jeho opoziční oponent Miroslav Kalousek

Článek

ANO je s TOP 09 v koalici ve dvacítce obcí, v Příbrami dokonce vládnou městu jen tyto dvě strany. Společně v holportu jsou dokonce i v jihočeské Bechyni, Kalouskově domovském městě.

Většina zastupitelů ANO jsou pomýlení a slušní lidé.
Miroslav Kalousek

Jak místní koalice funguje, Kalousek komentovat nechtěl. „Většina zastupitelů za ANO jsou pomýlení a slušní lidé. V případě koalice v městě Bechyni neexistuje nebezpečí ohrožení demokracie, které představuje předseda ANO,“ řekl Právu.

Lídrovi ANO Babišovi zase vadí jen případná spolupráce na pražském magistrátu, kde se koalice rozpadla a babišovci se snažili o námluvy s topkou. Fakt, že jinde koalice šlapou, Babišovi nijak nevadí.

„Je to o lidech, co mají za sebou, jakou mají historii a jak působili a působí ve svých funkcích,“ uvedl pro Právo. Stranou od vysoké politiky však každodenní spolupráce mezi „nepřáteli“ podle všeho funguje. Bechyňský místostarosta Jiří Rejlek (ANO) tvrdí, že stranická politika nehraje velkou roli. Hádky mezi předáky obou partají místní babišovci a topkaři berou jako kolorit, který patří k vysoké politice.

Berou to s úsměvem

„Bereme to lehce s úsměvem. Je třeba se mediálně prezentovat a ukázat, kdo vymyslí něco vtipnějšího. Neřekl bych, že bychom se přikláněli na tu či onu stranu. Je to věc vysoké politiky, my na malém městě máme jiné starosti,“ řekl Rejlek Právu.

Podle písecké starostky Evy Vanžurové (Jihočeši 2012), která město spravuje mj. i s ANO a topkou, dění v hlavním městě na místní koalici nedoléhá. „Víme, co se děje v Praze, ale vůbec nemám pocit, že by to ovlivňovalo jednání naší koalice. Naopak. Jsme schopni se sejít, pohovořit si, spolupráce s TOP 09 a ANO funguje. Jsem s koalicí a vedením radnice spokojena,“ podotkla.

Slova chvály má pro TOP 09 i pardubický primátor za ANO Martin Charvát. Podle něj je pochopitelné, že v rámci koalice nejsou vždy stejné názory. „Co se týká konkrétně TOP 09, troufnu si říci, že stejných názorů je v Pardubicích daleko víc než těch rozdílných. Na TOP 09 oceňuji to, že v případě odlišného názoru ho dokážou podložit pro ně relevantními argumenty,“ řekl Právu.

Bezproblémová spolupráce babišovců s TOP 09 funguje také v Jeseníku. Starosta Adam Kalous (ANO) Právu řekl, že s lidmi z Kalouskovy strany mají korektní vztahy. „Po roce fungování koalice všechno probíhá standardně a bez zásadních problémů. Myslím, že mezi našimi předsedy se to dostalo už do osobní roviny, ale jejich spory se do Jeseníku nepřenášejí,“ podotkl Kalous.

Reklama

Výběr článků

Načítám