Hlavní obsah

Ústav stahuje od pacientů některé přípravky na léčbu alergií

Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) stahuje kvůli závadám v jakosti některé přípravky používané při léčbě alergií. Konkrétně jde o léky Phostal, Oralair, Alyostal Prick a Staloral dodané do lékáren po 13. srpnu letošního roku. V úterý to sdělila mluvčí ústavu Lucie Šustková.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Závadné přípravky mohou lidé vracet v lékárnách do konce ledna.

Článek

Lidé by podle Šustkové měli nejprve kontaktovat lékárnu, kde jim byl přípravek vydán a tam jim sdělí, zda je potřeba ho vrátit.

Podle mluvčí se chyba stala při výrobě ve Francii. „Je možné, že pacient dostal přípravek, který neodpovídá předepsanému léčivému přípravku, což by mohlo přivodit až alergickou reakci vyžadující lékařské ošetření. SÚKL však doposud nezaznamenal žádná hlášení o podezření na závažný nežádoucí účinek, který by souvisel s touto závadou v jakosti," uvedla Šustková.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Zatím není náhrada

Za stahované přípravky aktuálně není dostupná žádná náhrada, pacienti proto musí navštívit lékaře a s ním případně zvážit jinou možnost léčby. Závadné přípravky mohou lidé vracet do konce ledna a to ideálně v lékárně, kde jim byl vydán. Za vrácené balení dostanou zpět částku ve výši doplatku.

Léčivý přípravek Phostal se používá k léčbě alergie 1. typu, která se projevuje rýmou, zánětem spojivek nebo astmatem. Oralair snižuje příznaky alergie na pyl, Staloral zvyšuje imunologickou snášenlivost alergenů. Alyostal Prick se pak používá k diagnostickým účelům.

Anketa

Máte na něco alergii?
ano a léčím ji
39,9 %
ano, ale nijak zvlášť ji neléčím
30,6 %
ne
29,5 %
Celkem hlasovalo 1241 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám