Hlavní obsah

Příliš radikální opatření, okomentoval Zeman sestřelení ruského stroje

Právo, Novinky, dan, jas, rsk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman v úterý označil sestřelení ruského vojenského letadla tureckou armádou „za příliš radikální opatření”. Připomněl, že Rusové v Sýrii bojují proti Islámskému státu (IS) a tento krok podle něj zhorší atmosféru v celé oblasti.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

„Je občas vyslovováno podezření, že Turecko neformálně spolupracuje s IS, a vzhledem k tomu, že ruské letectvo bojuje proti IS, tak toto sestřelení se zdá být až příliš radikálním opatřením, které zhorší atmosféru v oblasti,” uvedl Zeman na velitelském shromáždění české armády.

Podle premiéra Bohuslava Sobotky jde po poměrně úspěšném jednání ve Vídni o negativní faktor.

„Je to nepříjemné překvapení, které ukazuje, že není stále dobrá koordinace mezi jednotlivými aktéry v regionu. Incident jasně ukazuje potřebu lepší přímé komunikace,“ řekl novinářům během návštěvy summitu v čínském Su-Čou.

Zaorálek: Je třeba dohodnout postup

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) upozornil, že sestřelení ruského stroje je důsledkem neexistence dohody na společném postupu.

„Protože neexistuje jasná dohoda mezinárodního společenství na společné strategii a protože není ani jasně definovaný nepřítel, bojuje tu každý svou vlastní válku podle svých zájmů a můžeme se ocitnout ve střetu mezi sebou samými,” uvedl ministr.

Zaorálek tvrdí, že zúčastněné strany se musí sejít u jednacího stolu a dohodnout se.

„V opačném případě nahráváme teroristům,” dodal ministr.

Turci sestřelili ruský stíhací bombardér Suchoj Su-24, který podle nich narušil jejich vzdušný prostor. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám