Hlavní obsah

Studentskou akci na Albertově zaštítili někteří rektoři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Část rektorů vysokých škol převzala záštitu nad studentskou akcí, která se v neděli uskuteční na pražském Albertově pod názvem skutečné uctění památky 17. listopadu 1939 a 1989. Jde o reakci studentů na skutečnost, že jejich zástupci nemohli v úterý položit na Albertově květiny u pamětní desky kvůli demonstraci na podporu prezidenta Miloše Zemana.

Foto: Novinky

Policisté nepouštěli studenty k uctění památky 17. listopadu na Albertově dvě hodiny před příchodem prezidenta Miloše Zeman.

Článek

Akci studentů zaštítil například rektor Masarykovy univerzity v Brně Mikuláš Bek, který byl v úterý ve skupině, kterou policisté zastavili, a jejich postup týž den kritizoval. Ve středu pořadatele podpořil příspěvkem na svém facebookovém profilu. "V neděli na Albertov přijdu a doufám, že z Brna nebudu sám," napsal a slíbil, že se pokusí z Brna zorganizovat hromadnou dopravu do Prahy.

Oficiální záštitu nad vzpomínkovým shromážděním přijali podle organizátorů také rektor Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích Libor Grubhoffer, rektor ČVUT Petr Konvalinka, rektor Univerzity Palackého v Olomouci Jaroslav Miller a rektor Ostravské univerzity v Ostravě Jan Lata. Plnou podporu studentům vyjádřil také rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima.

Skupina studentů náhradní oslavu 17. listopadu ohlásila v úterý na Facebooku. Účast zatím potvrdilo přes pět tisíc lidí.

Nejde o protest proti Zemanovi

Pořadatelé si stojí za tím, že nepořádají politický protest. "Událostí usilujeme pouze o důstojné připomenutí 17. listopadu, jeho hodnot a jeho památky, a rozhodně ji nevnímáme jako záminku ke komentování aktuálního politického dění i postojů jednotlivých státních činitelů," uvedl Jiří Feryna z organizačního týmu. Akce bude podle tiskového prohlášení studentů nepolitická a nenáboženská.

BEZ KOMENTÁŘE: Policejní manévry na AlbertověVideo: Novinky

Zastavení studentů na Albertově v uplynulých dnech odsoudili kromě představitelů akademické obce také politici. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) ve středu prohlásil, že policisté mohli udělat výjimku a studenty na Albertov pustit.

Policejní prezident Tomáš Tuhý ve čtvrtek řekl, že postup policie byl profesionální. Vědělo se prý předem, že kvůli přítomnosti prezidenta Miloše Zemana budou na Albertově „určitá omezení.” [celá zpráva]

Opačný postoj zastává mluvčí prezidenta Zemana Jiří Ovčáček. Už v úterý řekl, že studenti mohli na Albertov kdykoliv jindy během dne. Ve středu ve vysílání České televize prohlásil, že příchod studentů několik hodin před začátkem prezidentské akce byl řízenou provokací. Pozastavil se také nad tím, že u incidentu byl redaktor České televize s kameramanem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám