Hlavní obsah

„Malé léto” vystřídá inverze, koncem týdne se slunce ukáže jen na horách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V úterý bude počasí v Česku ještě slunečné s odpoledními teplotami do 14 stupňů, ale od středy převládne zataženo s možností slabých srážek. Kdo si chce užít slunečný víkend, měl by vyrazit na hory, řekla Novinkám Dagmar Honsová z Meteopressu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V úterý podle Honsové vychází pranostika, že „Okolo všech svatých bývá ještě malé léto po několik dní“. Naposledy byl podle statistik meteorologů takto teplý a příjemný začátek listopadu v roce 2001, tedy před čtrnácti lety.

V úterý budou ranní minima mínus dva stupně Celsia, v horských oblastech až mínus pět, odpoledne podobně jako v pondělí příjemné teploty deset až čtrnáct stupňů.

Od středy se slunce ukáže už jen ojediněle, na 30 procentech území. Jinak bude zataženo nízkou inverzní oblačností. Teploty v místech, kde se oblačnost protrhá, dosáhnou devíti až třinácti stupňů. Tam, kde zůstane oblačnost, se budou teploty pohybovat jen mezi pěti a devíti stupni.

Ve čtvrtek Česko zasáhne studená fronta, ale v oblasti vysokého tlaku vzduchu a inverzní oblačnosti se bude rozpadat. Odpoledne se mohou objevit slabé přeháňky. Teplotní minima mezi pěti až jedním stupněm, odpoledne devět až třináct stupňů Celsia.

Od pátku do neděle bude převažovat nízká inverzní oblačnost, která se v nížinách bude ojediněle protrhávat na polojasno, v horských oblastech jasno. Ranní teploty dva až šest, odpoledne osm až dvanáct stupňů.

„Kdo by chtěl zažít podobně příjemný víkend jako teď, kdy byla délka slunečního svitu až osm hodin, by měl vyrazit na hory,” radí meteoroložka.

Inverzní počasí podle Honsové v Česku vydrží nejméně do poloviny listopadu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám