Hlavní obsah

Farnosti chtějí uprchlíkům pomáhat, zatím ale nevědí jak

Novinky, Gabriela Krejčová, Barbora Zpěváčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Řada českých farností chce migrantům pomáhat, uvažuje dokonce o jejich ubytování. Prozatím však zůstává ve fázi plánování, konkrétní kroky většina farností nepodniká. Není jim totiž jasné, jak přesně mají postupovat. K nabídnutí pomocné ruky běžencům vyzval v neděli katolickou církev papež František.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Výzva papeže je jedna věc, ale podmínky v Česku a Evropské unii nejsou dořešené. Nemůžeme přijmout kdekoho bez dokladů či zdravotního pojištění. Musí mít nějaký status od státu, že se jedná o běžence,” řekl Novinkám farář Jerzy Gapski z římskokatolické farnosti sv. Václava v Praze-Smíchov.

„Papež sice řekl, ať si uprchlíky vezmeme, ale jakým způsobem to máme udělat?“ ptá se Gapski s tím, že čeká, jak se situace vyvine na úrovni Evropské unie a České republiky. „Stačí nám dokument od státu, že uprchlík má právo na to a to, a pak budeme uvažovat nad tím, koho přijmeme,“ dodal farář.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Potřebují čas na přípravu

Na pomoc uprchlíkům je připravena také farnost Kyje a Černý Most. „Čekáme na pokyny od Arcibiskupství pražského a charity. Snažíme se to dělat poctivě, takže potřebujeme na přípravu čas,“ uvedl duchovní správce Edward Walczyk.

Jak a komu podat pomocnou ruku, zatím neví ani farnost ve Lhotce. „Biskupové již dříve prohlásili, že církev se zapojí, ale záleží především na tom, jak se k tomu postaví stát. Určitě se budeme snažit o konkrétní pomoc konkrétním lidem,” popsal Novinkám duchovní Jiří Korda s tím, že uprchlíky z válečných oblastí by k sobě mohly přijmout některé rodiny. Obává se však jazykové bariéry.

Nabídnout ubytování uprchlíkům by chtěla také pražská farnost Panny Marie Sněžné, místo by pro ně našla v pronajatých prostorách. Přednost by ale měli jen ti lidé, kteří pomoc opravdu potřebují a prchají před válkou.

Nedostatek místa

Do pomocné akce se ovšem nemohou zapojit všechny farnosti v Česku. Většina z nich totiž nemá prostory, aby uprchlíky ubytovala. Například farnost Petrovice nedávno zbourala starou faru a nová se teprve staví.

Volná místa nemá ani Římskokatolická farnost sv. Cyrila a Metoděje. „Naše farnost se zatím na nic takového nechystá. Faru máme v podstatě úplně plnou. Máme tady lidi, kteří jsou naši a nemají možnost o sebe pečovat,“ vysvětlil farář Miroslav Cúth.

K solidaritě s běženci vyzval papež František v neděli během modlitby na Svatopetrském náměstí. Evropské farnosti, náboženská sdružení a kláštery vyzval k tomu, aby se každý ujal alespoň jedné uprchlické rodiny. [celá zpráva]

Česká vláda se zavázala, že během tří let přijme 1500 uprchlíků z Blízkého východu a severní Afriky. Podle Evropské komise by měla Česká republika na základě povinných kvót přijmout 4300 běženců, to však vláda razantně odmítá.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám