Hlavní obsah

Babiš: Jednání o kauze České pošty by nemělo být tajné, jak chce Chovanec

– Praha • Aktualizováno
Novinky, zpe

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) nechápe, proč se kvůli aféře České pošty schází Bezpečnostní rada státu. Jednání kvůli kauze, ve které údajně figuruje ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), by mělo podle Babiše probíhat veřejně.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí Andrej Babiš

Článek

„Chovanec požádal pana premiéra o svolání bezpečnostní rady a nechápu, proč je to v utajení. To je případ, který by měl být projednáván veřejně,“ řekl ve čtvrtek před jednáním vlády šéf ANO.

Babiš prý neví, jaké tajné služby v případu figurují. „Je tam jasná nahrávka, která mluví o korupci, a je potřeba, aby to policie vyšetřila a aby to státní zastupitelství objektivně dozorovalo,“ komentoval ministr.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Dodal, že dlouhodobě poukazoval na netransparentní chování České pošty. Chovanec ho prý tehdy odkázal na dozorčí radu. „Na to konto dozorčí rada uzavřela usnesení, že zakazuje svým členům informovat. To znamená, že zároveň pan Chovanec zakázal dozorčí radě, aby mi podali ty informace, když jsem odmítal dotovat Českou poštu,“ uvedl Babiš.

Důvody, proč Chovanec inicioval schůzku předsednictva bezpečnostní rady, bude chtít slyšet i vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL).

Podle serveru Neovlivní.cz měl Kamil Choc, tehdy ještě jako člen středočeské ČSSD, požadovat třímiliónový úplatek po podnikateli Lukáši Čadkovi, který vede s Českou poštou spor o 24 miliónů korun. [celá zpráva]

Dva milióny z úplatku měly jít ČSSD, milión přímo Chovancovi, pod jehož resort pošta spadá. Chovanec i Česká pošta se od případu distancovali.

Kvůli celé aféře požádal ministr Chovanec o schůzi předsednictva Bezpečnostní rady státu, která se koná ve čtvrtek odpoledne.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám