Hlavní obsah

Babiš chce v případě obstrukcí spojit hlasování o EET s důvěrou vládě

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) řekl ve středu Novinkám, že je připraven ve Sněmovně navrhnout spojení zákona o elektronické evidenci tržeb (EET) s hlasováním o důvěře vládě. Reagoval tak na slova Miroslava Kalouska z opoziční TOP 09, který je zákon připraven blokovat i několik let. Pokud se zákon o EET opravdu spojí s důvěrou vládě, bude to podle Kalouska jen dobře.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) se zvětšeninou účtenky

Článek

„EET je stěžejní zákon koalice v boji proti šedé ekonomice, má na ni dopad až čtyřicet procent. Pokud budou obstrukce, budu navrhovat spojit hlasování o EET s hlasováním o rozpočtu,“ sdělil Novinkám Babiš. „Nebo i o důvěře vládě,“ dodal vzápětí.

Reagoval tak na to, že poslanci z opoziční TOP 09 budou dělat vše pro to, aby zákon nebyl přijat. „Ve druhém čtení nebudeme dělat nic jiného, než že se budeme argumenty snažit přesvědčit naše kolegy o tom, že EET je zbytečná a především nebezpečná,” řekl Kalousek.

Dodal, že pokud se jim kolegy nepovede přesvědčit, domnívá se, že ve třetím čtení budou v úsilí pokračovat tak dlouho, než se jim to podaří. „I kdyby to mělo trvat několik let,“ zdůraznil Kalousek.

Slova Babiše o tom, že by hlasování o EET spojil s hlasováním o důvěře vládě, místopředseda TOP 09 vítá.

„To by bylo fajn. Protože pokud by chtěl postupovat podle zákona, což sice nemívá ve zvyku, ale v tomhle případě by měl, tak by musel ten zákon stáhnout a při hlasování ve vládě ho usnesením vlády také spojit s důvěrou vládě. Pokud by to udělal, ušetřil by nám několik měsíců námahy. Bylo by to od něj hezké,” komentoval Kalousek.

Podobně reagoval na Twitteru předesda ODS Petr Fiala: „Skvělé. Zbavíme se dvou problémů naráz.”

Přetahovaná nad obří účtenkou

Projednávání zákona zpestřila už v červencovém prvním čtení přetahovaná právě mezi Babišem a Kalouskem. Ten se rozhodl počmárat ministrovi cedule s nadživotními kopiemi účtenek EET, které do Sněmovny přinesl. Babiš ale zakročil a vytrhl mu fix z ruky. Zákon tehdy postoupil do druhého čtení. [celá zpráva]

Kamera ve Sněmovně zachytila přetahování Kalouska a Babiše u obří účtenky

Elektronická evidence tržeb je podle Babiše klíčovým zákonem, který má narovnat podnikatelské prostředí. „U nás je obrovská šedá ekonomika. Je tu spousta poctivých podnikatelů a živnostníků, kteří platí daně. Ale taky takoví, co neodvedou DPH, neodvádí sociální ani zdravotní pojištění, někteří také pobírají podporu v nezaměstnanosti. Podvádějí nás všechny čtyřikrát,“ řekl již dříve Babiš.

Ministerstvo financí si od zavedení registračních pokladen slibuje, že se ročně podaří vybrat na DPH asi o 12 miliard korun více.

Návrh zákona schválila vláda v červnu, zavedení EET plánuje Babiš od půlky února 2016, nevylučuje však pozdější termín.

Anketa

Podporujete zavedení elektronické evidence tržeb?
Ano
64 %
Ne
36 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 9605 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám