Hlavní obsah

Evidence prošla prvním čtením, Kalousek počmáral Babišovi obří účtenku

– Praha • Aktualizováno
Novinky, val, jas

Páteční rokování nad zákonem o elektronické evidenci tržeb (EET) zpestřila ve Sněmovně přetahovaná mezi hlavními oponenty u této normy - ministrem financí Andrejem Babišem (ANO) a šéfem poslanců TOP 09 Miroslavem Kalouskem. Ten se rozhodl počmárat ministrovi cedule s nadživotními kopiemi účtenek z EET, Babiš ale zakročil a vytrhnul mu fixu z ruky. Zákon postoupil do druhého čtení.

Kamera ve Sněmovně zachytila přetahování Kalouska a Babiše u obří účtenky

 
Článek

Koalici se podařilo dostat zákon přes první čtení. Sněmovna zamítla návrh na zamítnutí i na vrácení k přepracování.

Babiš napřed zahájil páteční jednání o jednom z nejzásadnějších zákonů letošního roku tím, že přinesl obří kopie účtenek, které mají vyjíždět ze zařízení pro EET. Ministr financí pochodoval s cedulemi před poslanci, aby jim ukázal, jak budou účtenky vypadat a že nebudou obsahovat citlivé informace.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Nastavil ji i očím právě řečnícího Kalouska, který si pak kvůli způsobenému rozruchu vzal krátkou pauzu a následně ji zdůvodnil tím, že „tady byli nějací demonstranti s cedulema”.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr vnitra Milan Chovanec si fotí účtenku se vzkazem Miroslava Kalouska

Přetahování o fixu

Zhruba po dvou hodinách projednávání využil Kalousek Babišovy nepozornosti, přišel k cedulím opřeným o poslaneckou lavici a na jednu z nich se chystal napsat: „Andreji, největší neplatič daní jsi ty.“

Stihl však napsat jen část, Babiš k němu totiž přikročil a po chvilce přetahování vytrhnul Kalouskovi fixu z ruky. Pak se ještě nějakou dobu o psací potřebu přetahovali, načež Kalousek ustoupil.

Po chvilce klidu jej ale zastoupil jeho kolega z TOP 09 Daniel Korte, aby dopsal chybějící slova. Další vzkaz nakročila připsat Jana Černochová z ODS, to už byl ale Babiš znovu na nohou a pro jistotu cedule složil a uklidil je za ministerská křesla.

Se smíchem si je tam prohlíželi ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) s ministryní pro místní rozvoj Karlou Šlechtovou (ANO).

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) ve Sněmovně

Tím ale páteční sněmovní show neskončila. Po půl hodině přišel Kalousek k řečnickému stolku a připevnil na něj protibabišovský plakát, kterým TOP 09 kritizuje EET. „Tvoje žena neví, kolik piv tu vypiješ. Andrej ano. Díky elektronické evidenci tržeb,“ stojí na plakátu, kde je Babiš vyobrazen jako hospodyně s kuchyňským válečkem.

Foto: Milan Malíček, Právo

Miroslav Kalousek nalepil plakátek s karikaturou Andreje Babiše na řečnický pult.

To už vytočilo i Vojtěcha Filipa (KSČM), který schůzi řídil a nakázal Kalouskovi, aby plakát zase odstranil. „Už toho dnes bylo dost,“ řekl. Kalousek se hájil, že si nezačal, že vzhledem k Babišovým cedulím myslel, že nonverbální komunikace je povolena.

Kalousek: Běžte do karusele

Poslanci se k jednání o EET dostali po třech týdnech, kdy první čtení po několika desítkách minut přerušili. [celá zpráva]

Jako první se ujal slova Miroslav Kalousek. S odkazem na Eurostat uvedl, že v Chorvatsku zaniklo po zavedení EET několik desítek tisíc živností a jen částečně to bylo nahrazeno vznikem firem. Nedošlo podle něj ani k lepšímu výběru daní.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) s vlastní karikaturou, kterou ve Sněmovně vyvěsil šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek

„Jdeme s kanónem na vrabce,“ konstatoval Kalousek, který připomněl, že krácení daní v maloobchodě představuje pouze pět procent z celkových daňových úniků.

„Kde je těch 95 procent,“ tázal se poslanec. Připomněl Babišem často zmiňované karuselové obchody a rovněž daňové optimalizace.

Tyto úniky, které jsou legální, se rozhodl demonstrovat na pardubické Synthesii patřící Babišovu koncernu Agrofert.

Ta podle Kalouska v letech 2010 až 2013 vykázala zisk 1,872 miliardy korun. Na dividendě vyplatila Agrofertu 1,31 miliardy a 1,5 miliardy do koncernu plynulo ze snížení základního jmění. Na korporátní dani pak firma podle Kalouska nezaplatila ani korunu, ale naopak požaduje po státu 3,2 miliardy na likvidaci ekologických škod.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) se zvětšeninami účtenek ve Sněmovně

„S takovouto platební morálkou jděte do karusele,“ rozhořčil se Kalousek a vmetl ministrovi, že „takovéto prachy z živnostníků nedostane“. „Já netvrdím, že to není legální, dělají to pravděpodobně všichni oligarchové,“ dodal následně.

Babiš Kalouskovi oponoval, že jeho firmy loni zaplatily na daních 3,1 miliardy korun. Postěžoval si rovněž na popsanou dekoraci. „Kalousek mi poničil účtenku,” řekl do pléna.

Systém je prý neefektivní

Kalousek argumentoval také tím, že EET umožní Babišovi coby ministru financí přístup k citlivým údajům. Pozastavil se nad tím, že to nevadí sociálním demokratům a lidovcům. „To vážně nechcete pochopit, co mu dáváte do ruky a co mu umožňujete? Anebo už má složku na každého z vás?“ řekl.

„Tento zákon se nám snaží vnutit systém, který je drahý, který je neefektivní, který je diskriminační, který nepřinese veřejnému zájmu nic, naopak přinese mnoho soukromých zájmů,“ shrnul Kalousek na závěr své argumenty a řekl, že opozice nikdy nedovolí zákon ve třetím čtení schválit. „Je stejně nebezpečný jako jeho předkladatel.“

Babiš slibuje lepší výběr daní

Babiš v případě zavedení elektronické evidence tržeb hovoří o omezení šedé ekonomiky. Ministerstvo financí si od této novinky slibuje, že se ročně podaří vybrat na DPH asi o 12 miliard korun více.

Foto: Milan Malíček, Právo

Miroslav Kalousek napsal Andreji Babišovi na účtenku vzkaz.

Opozice návrh kritizuje jako likvidační pro drobné živnostníky, kterým údajně přinese zbytečné komplikace. Ministr financí ale tvrdí, že zvolený chorvatský model je pro podnikatele nejméně zatěžující. Obchodníci si podle něj například sami budou moci rozhodnout, jaké zařízení schopné on-line komunikace s Finanční správou si pořídí. Pro ty nejmenší má stačit třeba chytrý telefon s tiskárnou.

Hrozba pozastavení výkonu činnosti

Ministerstvo financí počítá s tím, že by se elektronická evidence tržeb týkala až 600 tisíc obchodníků, restauratérů, hoteliérů, řemeslníků či poskytovatelů služeb. Napřed by ji měly mít restaurace a hotely, v další fázi by se do systému připojily maloobchodní a velkoobchodní společnosti.

Za neplnění povinnosti evidence elektronických tržeb bude podnikatelům hrozit až do zjednání nápravy uzavření provozovny či pozastavení výkonu činnosti.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám