Hlavní obsah

NATO cvičí pod českým velením

Právo, Oldřich Danda (Hohenfels)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hohenfels

V hlubokých lesích kolem bavorského Hohenfelsu se schovává skoro pět tisíc českých, britských, kanadských a amerických vojáků a netrpělivě vyčkávají, až jim český plukovník a velitel 7. mechanizované brigády Josef Kopecký zavelí, aby se pustili do nepřítele.

Vojáci NATO cvičí pod českým velením v lesích okolo bavorského HohenfelsuVideo: Oldrřich Danda, Právo

 
Článek

Zatím tu ve vojenském výcvikovém prostoru už 14 dní bojují hlavně s úmorným vedrem a také s všudypřítomným prachem, který se v mracích zvedá za každým obrněncem. Pečlivě se také připravují na jedno z letošních největších cvičení NATO, které poprvé v historii řídí český důstojník se svým štábem.

„Zatím máme za sebou první polovinu cvičení, kdy jsme cvičili na úrovních rot a praporů. Pro celou brigádu už máme naplánovanou celou operaci a už jsme vydali rozkaz. A v sobotu večer začne celá válka,“ řekl Právu přímo na budoucím bojišti Kopecký.

Nepřítelem jeho brigádě bude okolo tří tisíc amerických vojáků, kteří mají v Hohenfelsu základnu a kteří mají hraní opozičních sil v popisu práce. Na místní základnu už řadu let jezdí jednotky z celého NATO, aby se zde připravovaly hlavně na výjezd do zahraničních misí.

Scénář připomíná Ukrajinu

České vojáky, kterých je v mezinárodní jednotce nejvíce – okolo 1400 – teď čeká týden boje, ve kterém se pokusí osvobodit zemi obsazenou nepřátelským vojskem a povstalci. Celý scénář trochu připomíná nedávné události na východní Ukrajině.

Boj by měl co nejvíce připodobňovat reálnou válku, až na to, že vojáci nebudou střílet ostrými náboji, ale za pomoci speciálního laserového systému MILES, který dokáže munici dokonale nahradit. Každý voják, tank či jiný obrněnec mají totiž na sobě umístěné senzory, které zaznamenají každý laserový impuls vyslaný z nepřátelských zbraní.

Vojáci si systém chválí, protože přibližuje skutečnou akci. „Nepřítel je reálný a my si můžeme vyzkoušet střelbu v pohybu. Je to mnohem lepší než střílet na terč, který stojí,“ řekl Právu poručík Tomáš Mudrik, velitel tankové čety z Přáslavic.

To praporčík a dělostřelec z Jinců Václav Klíma si na cvičení cení spíše toho, že se potkají s vojáky z jiných zemí a zkusí spolu bojovat. „Není to tak o tom, abychom si zastříleli, ale abychom sladili jednotky a postupy velení,“ řekl Právu Klíma.

Nejen české vojáky trápí na rozpálených pláních úmorné vedro. „Jediné, co s tím můžeme dělat, je, že se potíme. Z celé brigády mělo úžeh jen pět lidí, což je podle mého z čtyř tisíc nic,“ poznamenal plukovník Kopecký.

V noci sledují Perseidy

Vojáci celé tři neděle bydlí v lese se svými obrněnci. V noci spí pod širákem. „Je tu nádherná příroda a není nic lepšího než se v noci natáhnout a sledovat meteority, které tu létají po stovkách,“ řekl Právu rotmistr Zbyněk Novosad z Bučovického mechanizovaného praporu. S kolegy má na starosti jeden z průzkumných pandurů a podle jeho slov dokážou v terénu bez přísunu potravin a vody operovat celý týden.

Za českými vojáky se včera vypravil i náčelník generálního štábu Josef Bečvář. Podle něj je vidět, že už čeští vojáci nejsou v NATO za začátečníky.

„Určitě jsme se posunuli o úroveň výš, a to hlavně díky schopným velitelům. Plukovník Kopecký to tady předvádí každý den,“ uvedl Bečvář.

S tím souhlasí i americký generál Christopher G. Cavoli, který velí hohenfelské základně a celému výcvikovému centru. Podle něj ho čeští vojáci přesvědčili o tom, že jsou to „odpovědní, profesionální a tvrdě disciplinovaní vojáci“.

Reklama

Související články

Obří manévry NATO povede český plukovník

Země NATO v souvislosti s vyhrocenými vztahy s Ruskem a válkou na Ukrajině posilují výcvik. V polovině srpna na americké základně v bavorském Hohenfelsu...

Výběr článků

Načítám