Hlavní obsah

Pracovníci uprchlického tábora v Bělé čelí hrozbě nemocí i častým výhrůžkám

Právo, Radek Plavecký

Hrozbám i nemocem čelí pracovníci uprchlického tábora u Bělé pod Bezdězem. Na stovky nelegálních uprchlíků je v tomto zařízení na Mladoboleslavsku jen pár zaměstnanců.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Běženci v zařízení pro zajištění cizinců v Jezové u Bělé pod Bezdězem na Mladoboleslavsku.

Článek

Policie má v Bělé po demonstracích a pokusech o útěk desítky lidí, ale počet civilních zaměstnanců se nezvyšuje. Ba naopak – kvůli výpovědím či nemocem je tady kolem patnácti lidí a ministerstvo vnitra už vydalo inzerát, jehož prostřednictvím hledá sociální pracovníky a další zájemce, kteří by sem šli s migranty pracovat.

Věc má ale háček. Jak potvrdili Právu lidé, kteří v zařízení pracují, nikdo se příliš nestará o jejich vlastní bezpečí.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Pomineme-li celkem běžné výhrůžky podříznutím či znásilněním, které otrlí a psychicky odolní lidé, jak vyžadují inzeráty, nemusejí brát vážně, ale příjemné rozhodně nejsou, reálně tu hrozí nejrůznější nemoci.

BEZ KOMENTÁŘE: V azylovém zařízení v Bělé pod Bezdězem se vzbouřili migrantiVideo: Novinky

„Vojáci, kteří chodili na mise do Afghánistánu, měli řadu různých očkování, když se vrátili, absolvovali různá vyšetření, léčbu. Sem přicházejí běženci ze stejné země a z mnoha dalších, u některých se prokázaly různé choroby od plicních chlamydií po HIV, ale nikdo se tady o to nezajímá,“ potvrdil Právu důvěryhodný zdroj.

Podezření na TBC

Mladoboleslavská nemocnice oficiálně potvrdila, že běženci sem jezdí na RTG plic a vyšetření krve, podrobnosti o jejich stavu ale nemůže sdělovat. Podle neoficiálních informací se mezi uprchlíky objevilo podezření na tuberkulózu. Infekční nemoci se v mladoboleslavské nemocnici neřeší, protože tu není infekční oddělení. Pacienti se tak převážejí například do Prahy.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Nelegální běženci zadržení v uprchlickém táboře Jezová u Bělé pod Bezdězem na Mladoboleslavsku.

Místo toho, aby se s přívalem migrantů počet pracovníků tábora zvyšoval, někteří raději odcházejí, protože nechtějí riskovat vlastní zdraví. O tom, že by se s běženci pracovalo v rukavicích nebo rouškách, nemůže být ani řeč. Někteří jsou rádi, že mají očkování alespoň proti žloutence, mnozí nemají ani to.

Resort žádá po uchazečích o místo sociálního pracovníka minimálně vyšší odborné vzdělání, cizí jazyky nebo psychickou odolnost při práci v multikulturním prostředí. O tom, že by měli mít za zády policistu či ochranku, aby nebyli vystaveni samotní tváří v tvář desítkám frustrovaných a často agresivních uprchlíků, není v inzerátu zmínka.

Správa uprchlických zařízení nabízí hrubý plat 18 tisíc. Hledají i pedagogické pracovníky nebo další lidi do provozu, kteří by se starali o ubytování. V uprchlickém táboře je evidentně podstav pracovníků a nadstav běženců.

Těžko poznat, kdy lžou

Vyjít s běženci přitom není práce pro každého. „Je tam celkem běžné, že nadávají, pokoušejí se skákat z oken, vyhrožují zdravotníkům a komukoli v uniformě, že ho podříznou. Hlavně Afghánci, kteří jsou většinou nevzdělaní a mají jen představu o tom, že se o ně v Německu všichni zadarmo postarají, vyhrožují: Počkejte, vy bílý svině, až nás tu bude víc, všechny vás podřízneme!“ líčil zdroj Práva, který z obavy ze ztráty zaměstnání nechtěl zveřejnit jméno, své zkušenosti.

„Pracují tady hlavně místní lidé z Bělé a okolí, tady až tolik na výběr práce není, tak si nikdo moc netroufne stěžovat,“ doplnil zdroj.

V táboře je nyní kolem 450 lidí. Drtivá většina jsou mladí muži. „Lžou o svém věku, je jim 30, a oni tvrdí, že jim je 17 let. Vymýšlejí si příběhy, těžko rozeznat, kdy lžou a kdy mluví pravdu. Většina je ze Sýrie, další z Afghánistánu, Iráku, někteří z afrických zemí. Jen málokdy se objeví případ, že jsou to skutečně lidé prchající před válkou, byla tu rodina, které rozbombardovali dům, kde zahynulo dítě a žena, zbytek rodiny uprchl. Takových je ale minimum, naprostá většina jsou ekonomičtí běženci, které zlákala vidina štědrých dávek v Německu,“ dodával zdroj.

Zvyšování kapacity

Ministerstvo vnitra má teď plné ruce práce s tím, aby sehnalo další ubytovací kapacity pro pochytané nelegální migranty, a horko těžko se mu daří zajistit patřičné množství personálu.

V táboře v Bělé byla už zvýšena kapacita na 470 míst. Přitom dříve tu nebyly ani tři stovky utečenců. Navíc se počítá s dalším navyšováním kapacity v Bělé, protože uprchlíky prostě není kam dát. Z tábora v Bělé byly převezeny rodiny s dětmi a zbyli tu zejména mladí muži. „Dříve se po nástupu dávali do izolace, teď už o izolaci nemůže být řeč. Přespávají v tělocvičně, stavěly se buňky,“ líčil zdroj Práva.

V těchto dnech by se v areálu měly stavět další stany pro přibývající migranty. Ani tuto informaci resort vnitra nepotvrdil. „Nejprve musíme se vším seznámit místní úřady, teprve potom další veřejnost,“ vysvětlovala mluvčí ministerstva Hana Malá bez dalších podrobností.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám