Hlavní obsah

Postavte se proti nesnášenlivosti, vyzvali vládu senátoři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skupina 12 senátorů se v pátek otevřeným dopisem obrátila na premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) s apelem, aby vláda zaujala jasný postoj vůči projevům netolerance, které se v týdnu objevily na demonstraci proti islámu a imigraci. Na ní měli někteří demonstranti i makety šibenic připravených pro údajné vlastizrádce.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Demonstrace proti přijímání imigrantů a islámu.

Článek

„Je naprosto nepřípustné, aby této situace bylo zneužíváno k rozdmýchávání rasové, národní a náboženské nesnášenlivosti. Je naprosto nepřípustné, aby občanům České republiky bylo vyhrožováno smrtí v případě, že nebudou konat podle islamofobních nálad, jak se to stalo na uvedené demonstraci. Někteří její účastníci dokonce nesli makety šibenic pro ty své spoluobčany, kteří by souhlasili s přijímáním imigrantů,” připomněli senátoři.

Ti se stejně jako ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) pozastavili nad tím, že přítomní policisté ponechali takovéto provokace bez povšimnutí.

„Demokratický řád hyne, dá-li se prostor zlobě, hlouposti a netoleranci. Vyhrožováním smrtí, navíc veřejné a před očima policie, je překročena hranice, která dělí demokracii od anarchie a vede k tragickým koncům,” poukázali senátoři s tím, že by vláda měla zaujmout k podobným projevům zásadní postoj.

Ve skupině jsou senátoři z klubu STAN, lidovců, nezařazení i jeden ze senátorů ODS.

Policie šibenice coby „nový prvek” prošetřuje. [celá zpráva]

Proti symbolům násilí se v komentáři na Novinkách vymezil i samotný premiér Sobotka. [celá zpráva]

V souvislosti s demonstrací proti islámu platforma Stop nenávisti zaslala Sobotkovi a Chovancovi otevřený dopis, který vyzývá k odsouzení rasismu a xenofobie v české společnosti. Dopis do pátku podpořily tisíce lidí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám