Hlavní obsah

Zahradil a Mach jdou společně proti euru, TOP 09 nepřesvědčili

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Česká pravice k sobě nachází cestu v řadě témat, včetně ekonomických. Tříští se ale na tématu přijetí eura, které se začalo opět skloňovat v souvislosti s možným odchodem Řecka z eurozóny. Zatímco ODS a Strana svobodných občanů, která má jedno zastoupení v Evropském parlamentu, jsou proti přijetí eura, TOP 09 zůstává, stejně jako strany vládní koalice, eurooptimistická.

Foto: Milan Malíček, Právo

Europoslanec Jan Zahradil

Článek

Neshoda mezi parlamentními pravicovými stranami se opět ukázala v úterý, kdy se na společném prohlášení dohodli europoslanci Jan Zahradil (ODS) a předseda Svobodných Petr Mach.

Vybídli vládní strany, ale i opoziční TOP 09, aby ve světle řecké krize přehodnotily svůj přístup k euru a vyvázali ČR z povinnosti společnou evropskou měnu přijmout. TOP 09 ale, jak se zdá, nepřesvědčí.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Vyzýváme vládní strany a také opoziční TOP 09, aby konečně přehodnotily svůj dosavadní přístup a pomohly Českou republiku vyvázat z povinného chomoutu jednotné měny,“ napsali europoslanci v prohlášení.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda Svobodných Petr Mach

„Na půdě Evropského parlamentu také prosazujeme návrh deklarace, která navrhuje, aby byla jednotná měna pro členské státy EU dobrovolná, a nikoli povinná. Vyzýváme současně všechny české europoslance, aby tuto deklaraci podpořili,“ stojí v textu.

Kalousek odmítá

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek ale jejich iniciativu odmítl. „Snaha o zviditelňování europoslanců Zahradila a Macha může velmi obtížně změnit zahraničněpolitickou a ekonomickou strategii TOP 09,“ řekl Právu Kalousek.

Podle něj ČR s otevřenou a proexportně orientovanou ekonomikou do eurozóny vstoupit potřebuje. „Neříkám, že máme do eurozóny vstoupit zítra. Ale pokud eurozóna překoná svoji krizi, a já věřím, že ji překoná, a pokud zde bude měnová unie, ve které budou státy jako Německo a Rakousko, tak je v zájmu ČR do takové eurozóny vstoupit,“ uvedl Kalousek.

Česká republika se k přijetí společné evropské měny zavázala v roce 2004 při svém vstupu do unie.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) na konci května po schůzce s prezidentem Milošem Zemanem řekl, že jeho současná vláda o termínu přijetí eura rozhodovat nebude.

Podle nedávného výzkumu CVVM je proti společné měně 69 procent Čechů, 24 procent obyvatel by korunu za euro vyměnilo.

Reklama

Výběr článků

Načítám