Hlavní obsah

Navzdory kritikům. Stropnický chce prosadit Kříže jako šéfa Vojenské policie

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) chce prosadit svoji vůli a jmenovat do čela Vojenské policie právníka Pavla Kříže, ačkoli proti uvedení 36letého podplukovníka do generálské funkce protestují někteří poslanci branného výboru a zřejmě to vyvolává i zlou krev v armádě.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Kandidát na nového šéfa Vojenské policie Pavel Kříž (vpravo) s ministrem obrany Martinem Stropnickým

Článek

Stropnický chtěl Kříže jmenovat již v únoru, ale tehdy se tomu ostře postavil náčelník generálního štábu Petr Pavel. Stropnický proto vyčkal jeho odchodu. Novým šéfem armády se v pondělí stal Josef Bečvář. Jeho názor na jmenování Kříže se Právu nepodařilo zjistit.

Ministr podle zákona náčelníka Vojenské policie může jmenovat teprve tehdy, až kandidáta představí poslancům branného výboru. Ten by se měl sejít ve čtvrtek a podle vyjádření některých zákonodárců to bude jednání bouřlivé.

„Jsem překvapený, že pan ministr nevyužil prostor, který jsme mu dali, aby našel vhodnějšího kandidáta. Naopak to na mě dělá dojem, že čekal jenom na výměnu náčelníka generálního štábu,“ řekl Právu místopředseda výboru Ivan Gabal (KDU-ČSL).

Jmenování proti kariérním zvyklostem

Podle něj je jmenování proti všem kariérním zvyklostem. Ví prý i podle zdrojů zevnitř Vojenské policie, že Kříž nemá valnou podporu. „Na generálskou pozici v 36 letech, bez základní služby a zkušeností z armády, jen s právnickou kvalifikací, to není vhodný kandidát,“ dodal Gabal.

Kříž je vystudovaný právník, právnické vzdělání má i z Německa a USA, devět let pracuje pro Vojenskou policii, z toho šest let jako vedoucí právník. Podle kritiků ale nemá žádné velitelské zkušenosti a teď by měl velet 1100 vojáků.

Stropnický věří, že na jednání výboru svého kandidáta obhájí. Jak to udělá, ale nechtěl říci. „Přijďte a uslyšíte,“ odepsal Právu na dotaz.

Výbor nemůže ministrovi rozhodnutí zakázat, ale může mu zkomplikovat situaci, pokud by se nenašla většina poslanců, kteří budou pro to, aby byl bod týkající se jmenování zařazen na program.

Obcházel poslance

Poslanec TOP 09 Marek Ženíšek Právu řekl, že vládní koalici situaci neulehčí a bude proti. Soudí ale, že Stropnický prosadí svou, hlavně proto, že je prý domluvený s novým náčelníkem generálního štábu.

„Vadilo mi, že je to atentát na kariérní řád, ale pokud s tím nebude mít problém nový náčelník, tak ať si to prosadí. Ale já budu proti,“ uvedl Ženíšek.

Dodal, že Kříž obcházel členy výboru, aby se jim představil. „Pan ministr ho poslal za námi poslanci, aby se nám představil a ukázal, že není zase tak špatný,“ dodal Ženíšek.

Soc. dem. Antonín Seďa koaličnímu ministrovi problémy dělat nechce, ale nadšen také není. „Je pravda, že to jde proti kariérnímu řádu, ale je to odpovědností ministra,“ řekl Právu.

Únorová přestřelka

V únoru došlo kvůli Křížovi k ostré slovní přestřelce mezi Stropnickým a Pavlem. Ten Právu řekl, že se obává, že jmenování Kříže zapůsobí špatně na vojáky, protože budou mít pocit, že je může přeskočit kdokoli, kdo má kontakty na vyšších místech.

Od července by měl začít platit nový zákon o vojácích, který by měl jasně definovat kariérní řád. Stropnický argumentoval, že Kříž je dobrý právník, který by mohl pomoci lepšímu vyšetřování kriminálních kauz. Zároveň vyčetl Pavlovi, že vůči němu „ztratil elementární loajalitu“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám