Hlavní obsah

TOP 09 připravila pro vládu opoziční audit, hovoří o populismu i rozkladu

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Představitelé TOP 09 se rozhodli vládu podrobovat každoročnímu opozičnímu auditu. Prvními oblastmi, na něž se v úterý zaměřili, byly věda a školství, kultura a spravedlnost. Kabinet premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) strana podle očekávání podrobila kritice.

Foto: Petr Horník, Právo

Představitelé TOP 09/STAN. U Mikrofonu Miroslav Kalousek, za ním zleva Helena Langšádlová, Věra Kovářová a František Laudát

Článek

Poslankyně Anna Putnová označila roční působení ministra školství Marcela Chládka (ČSSD) za zklamání. Vyčetla mu, že resort pod jeho vedením nemá koncepci a ministr sám podle ní dělá pouze populistické kroky, které slouží spíše k jeho osobnímu zviditelnění.

K problematice vědy a výzkumu, které má pod patronátem vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL), pak upozornila, že poprvé po několika letech „dochází k poklesu výdajů oproti HDP“. „Ministr nás vrací do období normalizace. Omezuje zodpovědnost rodiny za výchovu dětí a předává děti státu,“ míní Putnová.

Rovněž kultura se podle TOP 09 ocitla mimo vládní priority, což poslanci Václav Novotný s Ninou Novákovou dokladovali na poklesu financí proudících do resortu ze státního rozpočtu.

Podotkli, že ministr Daniel Herman (KDU-ČSL) nepředložil žádný ze slibovaných zákonů ani koncepcí. Navíc podle nich zásadně vzrostl počet zakázek, které resort vypsal bez výběrového řízení.

Rok v resortu spravedlnosti popsal Tomáš Bouzek (odborný mluvčí TOP 09 pro oblast spravedlnosti) jako odborný debakl. Poukázal na stále neexistující zákon o státním zastupitelství i neřešení otázky odměn exekutorům. Personální změny v resortu pod vedením ministryně Heleny Válkové (ANO) označil Bouzek za rozklad.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám